Marsipanfigurer du lager selv

Den norske marsipanen er ikke marsipan i Tyskland

Den er ikke ekte nok.

MARSIPAN: Denne søte marsipankyllingen kan du lage selv.
MARSIPAN: Denne søte marsipankyllingen kan du lage selv. Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen
Publisert Oppdatert

Du tenker kanskje ikke over det, men hver gang du spiser marsipan får du i deg store mengder mandler. Forresten. Å si "store mengder" er kanskje å ta i.

De fleste påskegodtprodusentene er nemlig ikke særlig rause med bruken av mandler i sin marsipan. Påskemarsipanen fra Nidar inneholder noen og tretti prosent mandler og den marsipanen vi kjøper i butikkene består av mellom 20 prosent og 30 prosent mandler. Den beste har 50 prosent mandler. Resten er sukker. 

I Tyskland må mandelinnholdet i marsipan være over 50 prosent. Hvis ikke får man ikke kalle det marsipan i det hele tatt.

I Lübeck nøyer man seg ikke med slike kvalitetskrav. Der produseres Lübeckmarsipan i forholdene 70 prosent mandler 30 prosent sukker. Du kan også få kjøpt såkalt "Edelmarsipan" som består av hele 90 prosent mandler.

Marsipan er ikke marsipan

Marsipan med høy andel mandler har lett for å utskille olje og egner seg derfor dårlig til å lage fine modellerte figurer. Slik konfektmarsipan kan du godt prøve å lage selv ved å bruke like deler av skåldete mandler og melis (for eksempel 150g av hver). Mal sammen i en foodprosessor. Bland inn 1-2 eggehviter til du har ønsket konsistens. Pakk godt inn og legg i kjøleskap.

Til marsipanmodellering foretrekker jeg å bruke kjøpemarsipan med rundt 30 prosent mandler ettersom den er lett å farge, er smidig og enkel å forme.

Det finnes mange fine farger å få kjøpt. Noen er svært konsentrerte mens vanlig konditorfarge som du kjøper i butikken ofte kan gjøre marsipanen litt for bløt, ettersom du trenger en del for å få farge. Blir marsipanen klissete kan du bare kna inn melis til du har en fast konsistens.

Slik lager du egne marsipanfigurer

Noen viktige grunnprinsipper: Start alltid en figur med å lage en kule. De fleste marsipanfigurer er laget over samme lest: først en kule som deretter formes til en pære. Proffene bruker marsipanmodeleringspinner blant annet for å markere øyne på marsipanfigurer, men du kan like gjerne bruke det du har i skuffen, som for eksempel strikkepinne, et kulepennhylster eller en kniv. Husk alltid å ha rene hender (ta av ringer), rent verktøy og et rent underlag der du jobber.

Her kan du se hvordan man lager påskehare og and i marsipan.

Slik lager du marsipanrede med egg:

Start med å rulle marsipanen til kuler, som deretter formes til egg.  Tvinn en grønn lisse med marsipan og form den til et rede. Legg så mange egg du har plass til i marsipanredet.

Begynne med å lage egg og tvinne sammen marsipan.
Begynne med å lage egg og tvinne sammen marsipan. Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen
Lag et rede med den sammentvinnede marsipanen og legg eggene oppi.
Lag et rede med den sammentvinnede marsipanen og legg eggene oppi. Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen

Slik lager du marsipankylling:

Sett kulene på hverandre og legg marsipanen rundt den nederste kulen slik det det ser ut som eggeskall. Form nebb og kam og sett på. Marker øyne.

Lag to kuler av marsipan, den ene litt større enn den andre. Skjær også ut små hakk i et stykke hvit marsipan som på bildet.
Lag to kuler av marsipan, den ene litt større enn den andre. Skjær også ut små hakk i et stykke hvit marsipan som på bildet. Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen
Sett den lille kulen på den store. Brett rundt den hvite marsipanen. Form til hanekam og nepp.
Sett den lille kulen på den store. Brett rundt den hvite marsipanen. Form til hanekam og nepp. Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen
Synøve Dreyer

Marsipan

Her har du oppskrift på hjemmelaget marsipan! Det er ikke så veldig vanskelig...

Se hele oppskriften

Til 1 porsjon

500 g Mandler

500 g Melis

1 ts Tragant

1 ss Eggehvite

Likør

Konditorfarge

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning