Macaroni and cheese

Denne muffinsen har du ikke smakt

Har du oppdaget muffinsvarianten av denne klassikeren?

Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Jeg tipper at veldig mange har spist "macaroni and cheese". Som alle skjønner består av makaroni og ost, men som anvendes som amerikansk uttrykk også her i landet.

For det er jo fra Amerika macaroni and cheese kommer, ikke sant?

Nope.

Det er ikke engang i nærheten. Det vil si, uttrykket macaroni and cheese, eller mac and cheese - det er amerikansk. Men, det er også det eneste som er amerikansk med denne enkle retten.

I Bibliothèque Nationale in Paris finner du nemlig Liber de Coquina. Det er en av de få kokebøkene som har blitt bevart fra middelalderen. Du tror det ikke? Vel, det finnes faktisk en digital versjon av det historiske dokumentet her. (Det er to deler og her er den andre - hvor du finner en ovnsbakt rett med pasta og parmesan på latin, De torta parmesane, for sikkerhets skyld).

Når sant skal sies, er det ikke pasta og parmesan, men også litt andre ingredienser.

Noen vil kanskje hevde at en ovnsbakt rett med pasta og ost ikke er nok til å tilskrive Frankrike opphavet. Og sant nok.

OK, det er mer ammunisjon i argumentasjonen. I boka som nå kalles The forme of Cury fra 1300-tallet, er det også en oppskrift som ligner til forveksling på macaroni and cheese, bortsett fra at det ikke er snakk om makaroni, men pastaplater. Her sier oppskriften av du skal kjevle ut kokt pastadeig som du legger lagvis med revet ost. Denne retten kalles Makerouns.

Det nærmer seg.

Likevel må jeg minne om at Amerika ennå ikke er oppdaget når denne oppskriften når kokeboka.

Macaroni and cheese fra Europa

Flash forward noen hundre år i macaroni and cheese'ns historie møter vi Thomas Jefferson. Som president serverte han "macaroni pie" på en offisiell middag. Noen år tidligere hadde han jobbet som diplomat og ble utstasjonert i Paris. Vi finner også dagboknotater fra en reise til Nord-Italia og det er i Europa han møter på det som senere skulle bli noe "alle" amerikanske barn kjenner til - mac and cheese.

Jeffersons fascinasjon for klassisk, romersk arkitektur er åpenbar. Hans nyklassisistiske hus, Montecilo, er beviset - og det er nærliggende å tro at han også likte maten fra Italia. Vi vet at han forsøkte å bestille en pastamaskin (som kunne lage makaroni) til USA, men av praktiske hensyn begynte han heller å importere tørket makaroni - og parmesan. (For sikkerhets skyld ligger hans plantasje Montecilo i Piedmonte, Virginia, USA).

Macaroni and cheese - en muffin

Og dette leder oss fram til denne retten. Vi kjenner jo den billige varianten vi servere fra en ildfast form. Men, hva med muffinsvarianten?

Jo, kan du lage hvit saus, så klarer å lage denne muffinsen. For det du gjør med denne retten er å lage hvit saus, ha i ost (mornay) og makaroni. Du kan krydre akkurat slik du vil.

Og så: Hell dette over i muffins former (som smøres og drysses med mel). På toppen har du en blanding av ost, brødkrum og smør. Bak det gyllent og fint i ovnen.

Så kan du enten spise det med en gang, men la det kjøle av først, bruke dem i matpakka eller fryse dem ned. Genialt for sultne ungdommer som kommer hjem fra skolen, for eksempel.

Vel bekomme! Oppskriften finner du nedenfor.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Mac 'n cheese muffin

Muffins uten sukker? Ja, mac and cheese muffin er en du kan spise til middag. En middagsmuffin!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

150 g Smør

2 ss Hvetemel

500 g Makaroni

2.5 dl Melk

400 g Gulost

4 ss Parmesan

Salt og nykvernet pepper

1 dl Brødrasp

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen