Restaurant i Polen

Luksustips

Luksusliv: Fly, spis som en greve og sov for en slikk og ingenting.

Publisert Oppdatert

Det kan være lurt å ikke gjøre som alle andre.

I alle fall om det er luksus du er ute etter.

Før jul snublet jeg over en restaurant i Polen som fortjener all den omtale den kan få.

Polen har slett ikke noe godt rykte når det gjelder mat. De fleste vil forbinde matlandet Polen med kål og bondekost, om noe i det hele tatt. Kanskje dukker noen slørete bilder av pølser opp. Og muligens piroger. Men, det er det.

Og Polen er et land uten Michelinstjerner.

Men, det tror jeg ikke varer lenge.

På restaurant Atelier Amaro har de lagt lista høyt. Og de lever godt opp til ambisjonene om å bli den første restauranten med en gyllen stjerne i den røde boka.

Restauranten ligger litt utenfor allfarvei. Det er oftest et godt tegn. En restaurant med høye ambisjoner må bære høye personalkostnader. Det krever en liten armé av kokker for å holde Michelinnivå. Å betale en lav pris for lokalene er derfor et nødvendig grep. Særlig i oppstarten av et slikt prosjekt.

Fat Duck i Bray utenfor London (den kuleste lunsjen noen noensinne har opplevd) og Fäviken i Nord-Sverige er begge eksempler på slike restauranter. Trois Gros og restauranten til brødrene Marcon er andre.

Inspirert av Noma

Atelier Amaros menu og filosofi er sterkt inspirert av Noma i København (kåret til verdens beste restaurant, sjekk hvordan maten ser ut!). Det betyr ikke at maten har en nordisk preg, men at nærheten til ingrediensene og nytolkning av tradisjoner er sentralt.

Fra jord-til-bord tankegangen ble nesten komisk da vi plutselig, under middagen, ble fortalt at de nettopp hadde fått inn en nyskutt fugl. Og, ville vi heller ha den enn det som opprinnelig var på menyen?

Her er noen bilder, tatt av undertegnede, fra restauranten.

Og regningen? Med rubbel og bit, champagne, flotte burgundere og kaffe avec havner hele måltidet på rett over tusenlappen. Det er mildt sagt mye for pengene.

Mitt luksustips

Har du anledning til å reise utenfor de vanlige feriene finner du som regel billige flybilletter. Hoteller er også billigere.

En kjapp sjekk viser at du kan fly til Warsawa for 750 kroner (mandag-torsdag) med Norwegian i februar. Og hotell kan du få for under 1.000 KR natten (i følge hotels.com).

Så, da kan kanskje booke bord på Polens første stjernerestaurant?

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning