Lasagne

Skikkelig god lasagne

Lasagne er en klassiker, og populær blant både store og små.

DEILIG: Pasta med kjøttsaus, hvit saus og ost ovnsbakt i form. FOTO: Erik Hannemann.
DEILIG: Pasta med kjøttsaus, hvit saus og ost ovnsbakt i form. FOTO: Erik Hannemann.
Publisert

Lasagne er flertallsform av lasagna, altså pastaplate. Retten, slik vi kjenner den, med lagvise pastaplater, kjøttsaus og hvit saus, kalles lasagne i Nord-Italia og på britisk engelsk, mens den kalles lasagna i Sør-Italia og på amerikansk engelsk. Sistnevnte trolig på grunn av at de store antallene italienere som migrerte til USA på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet kom nettopp fra det fattige Sør-Italia.

Tidlige varianter av lasagne kan spores helt tilbake til de gamle grekerne og så videre via romerne til dagens Italia. Men husk at de tidlige versjonene ikke lignet så mye på den lasagnen vi kjenner i dag. Tomatene kom jo ikke til Europa fra Amerika før på 1500-tallet.

Den klassiske

Den retten vi vanligvis forbinder med lasagne, er den som kalles lasagne al forno, altså stekt i ovn. Og det er den versjonen som har sitt utspring i regionen Emilia-Romagna, med de viktige matbyene Bologna og Parma, som er mest populær utenfor Italia. En lasagne av denne typen har pastaplater, kjøtt/tomat-ragu og hvit saus lagvis i en form som bakes i ovnen.

Det går selvsagt an å lage sin egen pasta, men det er mer lettvint med ferdig tørkede pastaplater. Pastaplatene forkoker du et par minutter kortere enn anvisningen på pakken. De får nemlig ekstra varmebehandling når de blir bakt i ovnen etterpå. Raguen er av typen bolognese, og den hvite sausen er en vanlig bechamel. Noen velger også å tilsette ost i den hvite sausen slik at de får en ostesaus, også kalt mornay.

Når du bygger lasagnen lagvis, sørg for å avslutte med den hvite sausen på toppen. Noen liker også å ha revet ost på toppen av det igjen. Da kan det være lurt å vente med å ha osten på til det er 10-15 minutter igjen av steketiden, så den ikke svir seg.

Andre varianter

Det finnes flere varianter av lasagne, bl.a. en napolitansk, hvor man kan ha i kjøttboller og pølser, flere typer oster, som ricotta og mozzarella, samt hardkokte egg i skiver. Det går også an å skifte ut pastaplatene med andre typer pasta. I USA er det populært med baked ziti, som er en lasagne-lignende rett hvor man bruker tynn rørpasta. Du kan også vurdere å bruke penne.

Nedenfor finner du noen fine oppskrifter på lasagne. Se hvilken du tror er best, eller kombiner elementer fra de forskjellige oppskriftene til din egen favorittvariant.

Erik Hannemann

Clotildes lasagne

Her er Clotildes oppskrift på lasagne med masse sunne grønnsaker.

Se hele oppskriften

Til 6 porsjoner

400 g Kjøttdeig

300 g Pølse

2 stk Løk

2 stk Hvitløk

0.5 ts Kuminfrø

1 ts Provencekrydder

0.25 ts Salt

0.25 ts Chilipulver

500 g Tomatsaus

2 stk Tomatboks

120 ml Rødvin

600 g Grønnsaker

250 g Ricotta

1 stk Egg

2 ss Pesto

Salt og pepper

250 g Pastaplater

70 g Parmesan, nyrevet

Sunnere lasagne

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

6 stk Lasagneplater

1 stk Løk hakket

1 ss Meierismør

2 stk Gulrøtter

1 stk Paprika

1 bokser Tomat

4 stk Kjøttpølse

1 ts Oregano

1 ts Sukker

Salt og pepper

100 g Cottage cheese

100 g Jarlsbergost, revet

Til 4 porsjoner

12 stk Lasagneplater

1 ss Olivenolje

1 stk Løk

1 fedd Hvitløk

250 g Kjøttdeig

0.5 ts Salt

3 ss Tomatpuré

1 knivsodd Pepper

2 dl Vann

2 ss Smør

3 ss Hvetemel

5 dl Melk

Salt og nykvernet pepper

1 knivsodd Muskat

3 dl Muskat, revet

2 ss Smør

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning