Kake til morsdagen

Bløtkake til morsdagen er enkelt

Hemmeligheten er eggedosisen. Ja, faktisk.

Foto: Foto: Elin Vatnar Nilsen
Publisert Oppdatert

Du må gjerne kjøpe bløtkaka ferdig, men mor fortjener det beste, gjør hun ikke?

Å lage bløtkake selv, helt fra bunnen av, er faktisk enklere enn du tror.

Det du trenger er et sukkerbrød, litt syltetøy, noen friske bær samt 3-4 desiliter kremfløte.

Mange sier de ikke kan lage sukkerbrød. Da spør jeg: Kan du piske eggedosis? Stort vanskeligere er det nemlig ikke.

Hemmeligheten til et vellykket resultat ligger i å vende melet inn i eggedosisen så forsiktig som mulig, slik at de fine luftboblene i eggemassen bevares.

Luftboblene utvider seg når de kommer i ovnen og gjør at sukkerbrødet hever seg.

Egg og temperatur er kritisk for sukkerbrød

Å piske en luftig eggedosis får du best til ved å bruke egg som har romtemperatur. Og så holder du bollen på denne måten!

Ta frem eggene noen timer før du skal bruke dem, eller legg eggene en stund i varmt vann.

Bruk en miksmaster (hjulvisp fungerer også) eller en bakemaskin med visp. Pisk egg og sukker til en lys gul, luftig masse. Sikt melet i bollen, litt etter litt og rør forsiktig – gjerne med en slikkepott. Hell massen i en smurt springform med bakepapir i bunnen.

Et annet kritisk punkt er stekingen. Åpner du ovnsdøra for tidlig risikerer du at kakebunnen faller sammen. Da kan den dessverre ikke reddes.

La derfor ovnsdøra stå urørt i minst 20 minutter.

Etter avkjøling skal sukkerbrødet deles i to eller tre deler. Enkleste måte å gjøre det på, er å bruke en sagekniv og vri på bunnen med den ene hånden mens du skjærer med den andre. Om bunnene ikke blir helt rette, gjør ikke det så mye. Det kan justeres med krem når kaken skal settes sammen.

Bare ekte fløte som funker

For å piske krem må du bruke ekte kremfløte som består av 38% fett. Det er den høye fettprosenten som gjør at fløte blir til krem, derfor kan du ikke bruke matfløte eller kaffefløte. Det er også viktig at kremfløten er kald. Hvis ikke, klarer ikke fettpartiklene å holde på den innpiskede luften (som gjør kremen stiv).

Pass på at kremfløten ikke overpiskes, da får du noe som begynner å ligne smør. Husk å ta av litt av den ferdigpiskede kremen. Den skal strykes rundt og oppå kaken til slutt.

Så var det dynkingen

Å dynke kaken gjør den ekstra saftig og god, men det bør ikke blir for mye.

To-tre spiseskjeer med fruktsaft eller juice gir god smak.

Stryk på et godt lag med syltetøy før du har på pisket krem. Dryss gjerne litt friske bær i kremen, som for eksempel bringebær eller hakkede jordbær. Legg på bunn og klem godt til, slik at du gjør den så jevn som mulig. Har du tre lag kakebunner, gjentas prosessen. Bruk kremen som ble satt til side og stryk den rundt og oppå kaken helt til slutt.

Pynt med oppskåret frukt, blåbær, bringebær eller jordbær eller bare med litt sjokolade.

Marsipanlokk

Vil du lage kaken med marsipanlokk? Kjevle ut litt marsipan, ta mål av kaken og skjær ut en runding tilpasset kakens radius. Legg marsipanlokket på og pynt etter ønske.

Ikke less på med krem på kanten, legg heller på et lite lag med røstede mandelflak (mandelflak has på en bakeplate og settes i ovnen på 200 grader i 5-6 minutter).

Smaker deilig og gjør den mindre mektig. Kaken kan gjerne lages dagen i forveg og må oppbevares i kjøleskap frem til den skal spises.

Om mamma blir glad for hjemmelaget kake? Hun kommer aldri til å glemme det!

Elin Vatnar Nilsen

Bløtkake til morsdag

Enkel og smakfull bløtkake som alle kan få til å lage.

Se hele oppskriften

Til 8 porsjoner

4 stk Egg

100 g Sukker

100 g Hvetemel

1 ts Bakepulver

6 ss Syltetøy

4 dl Kremfløte

2 ss Sukker

stk Bær etter ønske

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen