Iskrem med blåbær

Den beste høstdesserten noensinne

Blåbærene har aldri vært bedre

BLÅBÆRPARFAIT: Dette er en deilig blåbærparfait. En nydelig måte å feire at høsten er i anmars.
BLÅBÆRPARFAIT: Dette er en deilig blåbærparfait. En nydelig måte å feire at høsten er i anmars. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

- Jeg plukka to liter på en halvtime, sa han.

Og han er ikke den eneste. Skogen er åpenbart full av blåbær om dagen. Jeg foreslår at du lager en parfait - det fortjener blåbæret.

Etter at jeg også fikk gått på bærtur, bar det hjem for å finne ut hva jeg skulle lage med dem. En saftig blåbærkake? Eller skulle jeg bruke alt i en smoothie? Blåbærrullekake med vaniljekrem...?

Gode forslag, men det tok ikke lang tid før jeg landet på det perfekte valget.

En parfait er ikke helt enkelt å skille fra vanlig iskrem. Det betyr simpelthen "perfekt" på fransk.

I USA er en parfait forskjellig fra sin stamfar i Frankrike. Her er det iskrem som gjerne legges lagvis med frukt og pisket krem, ikke helt ulikt en sundae.

En klassisk, fransk parfait var som oftest smaksatt med kaffe. Parfait servers stadig som oftest i avlang form, enten sylindrisk eller et rektangel. Og veldig ofte bruker man litt alkoholholdig væske, gjerne vin eller likør.

Det viktigste skillet er dog at man vender inn pisket krem. Det gjør man ikke når man lager iskrem.

Framgangsmåten er altså å piske eggeplommer (som du kan skille fra eggehvitene på denne måten) med sukker. For at det skal tykne skikkelig pisker man dette over vannbad. Når det begynner å tykne har du i det som skal sette smak - i dette tilfellet blåbær.

Jeg kjørte blåbærene til en puré med stavmikseren først. Veldig enkelt.

I skapet med det rare i, fant jeg fram til den nydelige likøren "Chartreuse". Den kommer i gult og grønt, jeg har den grønne. En liten kork av den spanderte jeg på blåbærparfaiten. Og jeg må si at urtelikøren tilførte det lille ekstra. Litt mer dybde og spenst. Det var akkurat som om den klarte å fremheve smaken av blåbærene på en elegant måte.

 

Bare blåbær

Det er slett ikke hvert år at blåbæret byr på seg selv så overveldende som i år. For en ivrig blåbærplukker kan det være mange magre år på rad. Men, så kommer jubelåret. Og da er det ikke vanskelig å fylle bøtter og baljer med blåbær. Et par timer i skogen gir masse matglede.

I år slo det spesielt heldig ut for blåbærene. Vi hadde (som vi kanskje husker) en lang og fuktig vår. Akkurat som oss, så liker insektene og verge seg mot regnet. Blomstene i blåbærlyngen henger nedover. Derfor blir de populære når småkrypene søker ly for regnet.

Og det geniale samspillet fungerer slik at småkrypene betaler for bruk av blåbærblomstparaplyene ved å pollinere blomstene. Og på den måten blir det altså bær der litt senere på sommeren.

Alle planter har litt ulike sykluser. I gunstige år bruker den (nesten) alle krefter på å gjøre blomster til bær og å få så mye frukt som mulig. Andre år er den mest oppsatt på å vokse seg større selv.

Denne sommeren er sommeren da alt klaffet. Det klaffet parfait.

 

Erik Hannemann

Blåbærparfait

Dessert med blåbær

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 dl Blåbær

4 stk Eggeplomme

1.5 dl Sukker

4 ss Likør

3 dl Kremfløte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning