Det er ikke uten grunn at den kalles Verdens beste

I 2002 ble Kvæfjordkaken stemt frem som nasjonalkaken vår. Her får du oppskriften på den populære kaken.

VERDENS BESTE: Myk bunn, sprø marengs og en fløyelsmyk vaniljekrem er simpelthen en uslåelig kombinasjon.
Publisert Sist oppdatert

Verdens beste

8–10 porsjoner

Kakebunn:

  • 150 g meierismør, romtemperert
  • 125 g sukker
  • 5 eggeplommer
  • ca. 1 dl melk
  • 150 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker

Marengs:

  • 5 eggehviter
  • 200 g sukker
  • 100 g mandler, skivede

Vaniljekrem:

  • 3 dl kremfløte
  • 3 ss melis
  • 2 dl vaniljekrem

Pynt:

  • friske jordbær
KLASSIKER: Kvæfjordkaken er elsket av store og små og passer til alle anledninger.

Kakebunn: Pisk smør og sukker lyst og luftig. Pisk inn eggeplommene, en om gangen og tilsett halvparten av melken. 

Bland mel, bakepulver og vaniljesukker i en annen bolle og hell over eggeblandingen. 

Tilsett resten av melken hvis røren virker for tykk. Den skal være litt tykk. Fordel røren så jevnt som mulig på bakepapirkledd stekebrett. 

Marengs: Ha eggehvitene i en tørr, ren bolle og pisk til det begynner å tykne. 

Ha gradvis i sukkeret og pisk til stiv, blank marengs. Hell over kakerøren og fordel utover. Det er bare fint hvis marengsen bølger seg litt. 

Dryss over mandler og stek på midterste rille ved 165° i ca. 40 minutter. Marengsen skal bli lettere gyllen. Ta ut og avkjøl. 

Vaniljekrem: Pisk fløte og melis til den begynner å tykne. Ha i vaniljekremen og pisk til en tykk krem. 

Del den helt avkjølte bunnen i to på tvers og legg den ene bunnen på et fat eller fjøl med marengssiden ned. 

Fordel over vaniljekrem og dekk med den siste bunnen, marengssiden opp. 

Pynt med jordbær.