Den beste iskaffen

Slik har du ikke laget kaffe før

Iskaffe blir godt med tre triks.

Iskaffe er et sommerlig alternativ.
Iskaffe er et sommerlig alternativ. Foto: istockphoto
Sist oppdatert

Du har smakt iskaffe og tenkte at det var vondt?

Skjønner deg godt. Jeg har tenkt det samme. Men, det er fordi det var vanlig kaffe du fikk, bare helt i et glass med is. Det er ikke skikkelig iskaffe: Gjør deg klar til kaldbrygget kaffe!

 

Det er himmelropende enkelt å brygge kaffe. Så lenge du klarer å få kontakt med varmt vann og kaffe er mye gjort.

For denne operasjonen er det likevel utviklet en myriade av dingser til å gjøre jobben. Kaffekjele, aeropress, espressokanner, kaffetraktere (sjekk testen!)

Når du skal kaldbrygge kaffe, kan du gjemme bort alt sammen. Alt du trenger å gjøre er å blande kaffe og kaldt vann. Så venter du et døgn.

Da har du kaldbrygget kaffe.

Alle som har smakt på kaldbrygget kaffe synes det er uvant. Og det er det.

Det er rett og slett mye mer raffinert og elegant.

 

Slik gjør du det

Kaffen skal være grovmalt. Har du kaffekvern bruker du den groveste innstillingen. Hvor mye kaffe du bruker finner du etterhvert ut av. I utgangspunktet kan du bruke en del kaffe og seks deler vann (1:6).

Ha kaffen i et norgesglass (for eksempel) og ha på kaldt, friskt vann. Du kan gjerne sette det i kjøleskapet, men kjøkkenbenken gjør også susen.

 

Slik gjør du det bedre, tre tips

Tips 1:

Når kaffen er ferdigbrygget er det vanlig å blande den ut med vann, omtrent 50/50. For å gjøre denne enda et hakk mer elegant blander du ut med boblevann.

Iskaffe ble plutselig bedre!

 

Tips 2:

Bland kaffen med annen smak. Sjokolademelk er absolutt innafor, for eksempel.

Eller: Kjør en, to, eller tre kirsebær sammen med kaffen din, og kanskje en teskje med brunt sukker.

I begge tilfeller har du litt boblevann på toppen.

 

Tips 3:

Ta det på alvor at det heter iskaffe!

Server kaffen (med bobler...) og legg i en kule med is. Jeg elsker kirsebæris. Og sjokoladeis. Du tar det du digger mest.

 

Denne saken ble første gang publisert 04/07 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også