Test av kaffetraktere

Den beste kaffetrakteren har du trolig ikke hørt om

Nyvinning gjør det best i vår nye test av kaffetraktere.

Test: Vi har testet fem kaffetraktere
Test: Vi har testet fem kaffetraktere Foto: Foto: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Om testen:

Vi har smakstestet kaffen fra alle trakterne i tre runder, først en liter, deretter en halv liter, og til slutt en liter igjen. Ekspertene som smakstestet, har også testet brukervennlighet.
 

I tillegg har vi gjort en egen test på brukervennlighet i vår testredaksjon. Vi har selvsagt brukt samme kaffe og samme filtere under alle traktingene.

TESTPANEL: Tøri og Jørgen Lindvik. Tøri er tidligere kaffebrenner og Jørgen er kaffebrenner og daglig leder. Begge arbeider i kaffebrenneriet Den Gyldne Bønne as i Bærum. Alle produktene er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

I denne testen av kaffetraktere har vi tatt utgangspunkt i de som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon, og konsentrert oss om prissjiktet 1000 til 1400 kroner.

Godkjente traktere har allerede vært igjennom en omfattende test hos Norsk Kaffeinformasjon. Det betyr at de som er med i denne testen allerede er gode kaffetraktere i sin prisklasse. Vi har således funnet de beste av de beste.

Smak og brukervennlighet

Hovedkriterier her er smak og brukervennlighet. Ingen av disse trakterne leverer dårlig smak. Her er det små forskjeller.

Vi har vært på jakt etter den trakteren som best får frem de fine smaksnyansene i kaffen.

Dette handler først og fremst om riktig temperatur på vannet, og riktig ekstraheringstid, altså den tiden vannet er i kontakt med kaffen. Blir dette riktig, dukker det opp begreper som dybde, friskhet, fruktighet og sødme i vårt testpanel.

Snakker de om bitterhet eller surhet, er dette noe som kan oppstå når ekstrahering eller temperatur ikke er 100 prosent.

Når det kommer til brukervennlighet, har vi sett på det som gjelder fylling av vann, håndtering av filter og kolbe og betjening av brytere. Her skal alt gå enkelt, uten søl eller deler som ikke sitter fast eller er i veien. Alle knapper og betjening ellers skal være enkelt og intuitivt lagt opp.

Vinneren

Severin Cafe Caprice er vår vinner av testen. Den lager god kaffe. Litt småpirk på brukervennligheten, men ellers har den enkel og intuitiv betjening.

Ellers er laveste poengsum tre i denne testen. Det skyldes at nivået på utvalget vårt i utgangpunktet er høyt.  De to som kom dårligst ut er Moccamaster og Wilfa, først og fremst fordi de ikke klarte å levere like god kaffe som de beste i testen.

Rett temperatur avgjørende

Trakteren må levere vannet med riktig temperatur og mengde, samtidig må kaffen være malt passe fin slik at vannet renner igjennom i riktig fart. Temperaturen skal være fra 92 til 96 grader og vannet skal være i kontakt med kaffen fra 4 til 6 minutter.

Blir temperaturen for høy, trekkes det ut aromastoffer som gir kaffen en brent og bitter smak. Blir den for lav trekkes ikke de ønskede aromastoffene ut, og kaffen får en flat smak.

Kaffetips

Filterholder, serveringskanne og selve trakteren må være ren. Bruker du litermål til å helle vannet i trakteren, unngår du at slanten med gammel kaffe går inn i trakteren igjen. Er trakteren i daglig bruk, bør den renses hver annen uke.

Bruk 6-7 strøkne skjeer (bruk kaffemål) til hver liter vann – og rent, friskt vann. Filteret inneholder stoffer som setter smak på kaffen. Skyll filteret under rennende vann før du putter det i holderen. Bruk hvite, oksygenblekede filtre, ettersom de brune avgir mye mer smak.

Når du har helt kaffen i filteret skal du jevne den ut på toppen slik at du unngår topper eller dumper. Vannet finer raskeste vei, og er det ujevnt gjør det at vannet ikke kommer i kontakte med all kaffen. La kaffen trakte seg helt ferdig. Gjør en liten omrøring når all kaffen er nede i kolben.

Når kaffen er ferdig, hell den på en termokanne. Og glem for all del ikke å rengjøre denne også. Blir kaffen stående på varmeplaten, er den snart bitter.

Kilder: Kaffe.no/tu.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning