Hjemmelagde krutonger

Salatens knasende venn

Dette gjør underverker for salatene dine.

OPPSKRIFT PÅ KRUTONGER: Krutonger er det som gjør at salatene smaker bedre.
OPPSKRIFT PÅ KRUTONGER: Krutonger er det som gjør at salatene smaker bedre. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

img Del på FacebookDet er lurt å kunne triksene som gjør salatene kulere. Krutonger er for salaten det penger er for barn på tivoli: Det blir kulere når det er mange av dem. Tenk bare på cæsar-salat! Hva er den uten sprø, gylne krutonger?

For mange havner salatene nederst på lista over hva som får oppmerksomhet på kjøkkenet. Og altfor mange jeg kjenner ser ut til å ha landet på én type salat, en blanding. Jeg vokste opp med at "salat" var en trøstesløs blanding av salat, tomat, paprika og mais på boks.

Og dressing kan jeg ikke huske vi brukte.

Det er ikke rart at unger sier de ikke liker salat. Mange år etter at jeg på lovlig vis handlet kjøpesprit mente jeg selv at jeg "ikke likte salat". Det vil si, jeg kunne spise salat, men det var fullstendig blottet for begeistring.

Dersom jeg, Gud forby, hadde bestemt over timeplanen i grunnskolen, ville en dag i uka brukes på mat (seriøst! Hva trenger du kunnskap om hele livet? Andregradsligninger eller mat? Tenk på helseeffekten! Det får deg til å tenke...).

Under tentamen i semesteremnet "Salat" ville ingen bli bedt om å skrive ned oppskrifter de har pugget. Nei, jeg hadde lagt kruttet på å lære bort noen regler om hvordan du med glede og entusiasme kan variere deg fram, dag for dag, til en god salat.

Min salatdoktrine blir å bruke en eller flere av disse tipsene:

  • Bruk en eller flere salattyper, gjerne rucola, feltsalat, issalat, rosso...
  • Bruk en finhakket grønnsak, som sukkererter, agurk, reddiker, tomater, fennikel...
  • Bruk en finhakket frukt, pære, eple, kiwi...
  • Hakkede nøtter, kjerner eller mandler, gjerne glaserte
  • Lag god dressing, den enkleste er olje og eddik, en kulere er olje, sitron, sennep og hvitløk, rømmedressing er også gøy
  • Bruk krutonger

Legg merke til det siste punktet. Krutonger tilfører ikke bare substans, men også litt sårt tiltrengt tyggemotstand og knas.

Hvordan lages krutonger?

Krutonger er ikke vrient å lage. Det handler bare om å steke brød. Og for å ta det med én gang: Krutonger kan lages av vanlig kneipp eller loff. Og det er ikke noe i veien for å lage det av grovere brød, men det er ikke så vanlig.

Et annen spørsmål er om du skal bruke smør eller olje. Svaret er at du kan bruke begge deler. Til og med en blanding av smør og olje. Jeg varierer etter innfallsmetoden (som i praksis betyr at jeg tar det som er enklest i det øyeblikket jeg skal til å steke dem. Er det olivenolje der? Da blir det olivenolje. Smør? OK).

Det finnes minst to skoler i krutongmiljøet: Noen liker å steke dem helt ferdig i stekepanna, noen liker å bake dem i ovnen, mens en tredje gruppering vil først steke dem i stekepanne og så steke dem ferdig i ovnen. Jeg velger det første, siden det er enklest. Men, dersom du skal lage en diger salat til en fest er det praktisk å bruke stekeovnen: Bland brødbiter i olje (eventuelt smaksatt olje, se nedenfor) og bak dem i ovnen på 220 grader i ovnen til de er gylne og fine.

Fjerne skorper på krutonger?

Jeg synes det er best å fjerne skorpene på brødet, men dersom brødet er rimelig ferskt er det ikke nødvendig.

Skal du skjære opp brødet før eller etter det er stekt? Begge deler funker. Men, en fersk loff gir fort etter og klistrer seg sammen når man forsøker å skjære det i mindre biter. Så derfor kan det være greit å steke hele skiver og skjære opp i etterkant.

Om du vil lage hvitløkskrutonger (se nedenfor) er det veldig praktisk å steke hele skiver. For det er enklere å gni hvitløkfeddet mot den ru overflaten på en hel skive enn små brødbiter.

Variasjoner av krutonger

Det finnes mange måter å variere krutongene på. Å bruke hvitløk er allerede nevnt. Å lage urtekrutonger er enkelt: Bland urter og olje i en bolle, ha i brødbitene, vend rundt og stek dem (enten i ovn eller stekepanne).

Tørkede urter funker fint til krutonger. Bruk timian, oregano, rosmarin, basilikum, merian, provencekrydder, estragon eller salvie. (Bare hør på ordet: basilikumkrutonger - jeg blir sulten).

Vil du lage tomatkrutonger er det enkleste å blande tomatpuré og olje. Du kan forsøke å kjøre paprika, eller syltet paprika, sammen med olje og bruke det til paprikakrutonger.

Hvordan bruke krutonger

Hjemmelagde krutonger kan brukes til så mangt. En løksuppe er opplagt. Strø dem over en omelett, Kast en neve krutonger over grillede squash eller auberginer. Eller vend dem inn i kokte, grønne bønner og finhakkede tomater.

Krutonger inngår også i den erkeklassiske à la Grenobloise, som ellers består av brunet smør, kapers, persille og sitron - det brukes oftest til fisk.

Men altså, det er salatene som trenger krutongene mest.

Og som alltid, lag dem selv. Da vet du hva du får.

img Del på FacebookLes også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Krutonger

Det er krutonger som kan gi salaten den knasen som tomaten ikke klarer.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 skiver Loff eller brød

1 dl Olje

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning