Helgemeny

Helgemeny til glede for store og små

Kos deg med dette helgen!

Publisert Oppdatert

Aller først skal jeg lage meg selv en solhilsen. Nå er nemlig januar overstått og ting begynner å se litt lysere ut. Min sol-i-glasset er en herlig, uformell og gnistrende gul drikk med cava og appelsinjuice. Friskt og godt - og så gir den absolutt et lite piff til livet på kjøkkenbenken.

Først når den er ferdiglaget skal jeg begynne.

Forrett: Fritert fisk

Å fritere fisk kan være kjipt om du ikke føler du har kontroll med den hysterisk varme oljen. Det er bare en måte å bli fortrolig med denne kunsten, nemlig å repetere det flere ganger. Uten øvelse blir man ikke mester på å fritere. Og selv om man har gjort det noen ganger kan det by på problemer. Det viktigste er å gjøre alt klart: Lage røre, legge frem kjøkkenpapir, hullsleiv (eller en liten frityrgryte) og annet som du trenger. Og så er det fint å rense fisken, salte den ørlite og legge bitene klare.

Og røra skal være tynn og fin. Så er det å varme opp oljen og prøve en bit og følge med på klokka, så får du en idé om hvor lenge bitene skal fritere først.

Når jeg begynner med dette har jeg allerede gjort ferdig både hovedrett og dessert. Fritert fisk smaker nemlig best helt ferskt.

De små, knasende bitene med fisk er ypperlig med et lite glass cava - så der går nok en god del av det som måtte være igjen av flasken jeg åpnet til velkomstdrinken (vi er flere til bords, altså).

Hovedrett: Coq au vin

En coq au vin er opprinnelig en gryte som er kokt på en hane og en flaske vin (eller to). Den rustikke opprinnelsen kjenner vi igjen av den (artige og) skjødesløse denne retten lages på: Stek bacon, kyllingbiter (som er en moderne erstatning for hanebiter) - løft det ut av kjelen og ha i grønnsaker og hvitløk. Stek til det er blankt og ha i kylling og bacon igjen. Så i en flaske vin - hvit eller rød. Kok så lenge du har tid til. En time er fint, to er bedre.

Du kan koke med noen poteter mot slutten, det er helt vanlig. Den blir mer fyldig på den måten. Men du, husk at du skal spise dessert også - og ikke hvilken som helst.

Dessert: Sjokoladekake

Det er nemlig denne sjokoladekaka hvor du bruker ballonger. Hæ? Har du ikke sett videoen? Se her:

</p> <p>Hemmeligheten (bortsett fra genial bruk av ballonger) er den magiske kombinasjonen av kirsebær og sjokolade. Det burde vært påbudt, innført i tidlig alder og obligatorisk.</p> <p>Jeg vet at du er enig. Er du ikke enig, så har du ikke laget denne ennå. Men, det er heldigvis ikke lenge til.</p> <p>Ha en smakfull helg!</p> </div>

Les også:

Oppskrift på lapskaus

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Erik Hannemann

Fritert fisk

Med denne røra blir fisken fritert som du kjenner den i fish 'n chips. Helt suveren...

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

100 g Hvetemel

1 dl Øl

0.5 ts Salt

400 g Fiskefilet

Olje til fritering

Erik Hannemann

Coq au vin

Her er klassikeren i all sin prakt. Sjelden har en flaske vin smakt så mye.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Kylling

3 stk Løk

3 stk Gulrøtter

2 fedd Hvitløk

2 stilk Stangselleri

3 ss Cognac

1 fl Hvitvin

4 skiver Bacon

2 ss Mel

2 stilk Timian

2 stk Laurbærblad

150 g Champignon

10 stk Småløk

Salt og pepper

Olje

BBCLifestyle

Sjokoladekake

Dette er en variant av den klassiske sjokoladekaka Black Forrest Gateau.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

90 g Hvetemel

1 ts Bakepulver

2 stk Egg

125 g Sukker

50 g Smør

2 ss Kakao

400 g Sjokolade, mørk

400 g Kirsebær

2 ss Sukker

3 dl Kremfløte

1 ss Sukker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning