Fårikål

Så enkelt og så godt

Fårikål byr på veldig mye smak med veldig lite arbeid.

ENKELT OG GODT: Fårikål er noe av det enkleste du kan lage, og så smaker det så godt. Foto: Astrid Hals / matprat.no
ENKELT OG GODT: Fårikål er noe av det enkleste du kan lage, og så smaker det så godt. Foto: Astrid Hals / matprat.no
Publisert

Fårikål er Norges nasjonalrett, ihvertfall hvis vi skal tro på lytterne av NRK Nitimen, som stemte den frem. Å lage fårikål er verdens enkleste sak. Det er rett og slett bare fårekjøtt, kål og litt salt og pepperkorn lagvis i en gryte med litt vann i bunnen. Og så skal det hele koke til kjøttet løsner lett fra beinet.

Hva er fårikålkjøtt?

I fårikål bruker du ikke finere stykningsdeler som filet og carré. Nei, her brukes nakke, bog, bryst, nyrestykke eller lår i skiver. Disse stykkene er i utgangspunktet ganske tøffe og seige, men når de får tilstrekkelig varmebehandling, blir de både møre og veldig smaksrike. På butikken finner du vanligvis pakker som rett og slett bare er merket «fårikålkjøtt».

Skal du velge kjøtt av lam eller sau? Lam er mildest på smak, mens sau er litt «rammere». Om du vil ta den helt ut, kan du se om du får tak i kjøtt fra villsau. Har du en slakter eller et velassortert supermarked med egen kjøttdisk i nærheten, kan du spørre deg for hos betjeningen der.

Lag på lag

Kålen du bruker i fårikål er helt vanlig hodekål. Bruk omtrent samme mengde kjøtt som kål. Del kålen i båter og så båtene i to eller tre. Legg så kjøtt og kål lagvis i en gryte. Begynn med kjøtt nederst, og velg de bitene med mest fett på, da de ikke har så lett for å svi seg. Mellom lagene drysser du litt salt og noen pepperkorn. Så skal du ha på vann. Hvis du har omtrent 1 kg kjøtt og 1 kg kål, passer det med 3 dl vann.

Om du ikke liker å ha løse pepperkorn i fårikålen, kan du ha dem i en spesiell pepperholder eller i en gaspose. Hvis du vil at kraften skal jevne seg litt, slik at du får noe som ligner mer på en saus, kan du ha et lett dryss med hvetemel mellom lagene.

Det hele skal koke halvannen til to timer under lokk. Sau krever litt lenger koketid enn lam. Du kan sjekke om kjøttet er ferdig ved å pirke i det med en gaffel, og se om kjøttet løsner lett fra beinet. Det kan også være lurt å sjekke et par ganger underveis at ikke gryten koker tørr. Da har du bare på en skvett kokende vann.

Så er det bare å koke poteter, og du har et enkelt og velsmakende måltid. Om du fortsatt trenger oppskrift etter alt det vi har vært i gjennom, finner du en god og enkel en nedenfor.

Foto: Astrid Hals / matprat.no

Fårikål

Hva er vel høsten uten fårikål? Du finner neppe en mer klassisk oppskrift på fårikål enn denne oppskriften. Lammekjøtt, kål, pepper, poteter og vann er alt som skal til.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 kg Lam

1 kg Hodekål

2 ts Salt

4 ts Pepperkorn

3 Vann

Poteter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning