Dekantering av vin

Når skal vin på karaffel?

Både unge og gamle viner kan ha godt av en tur innom en karaffel før de havner i glasset ditt.

DEKANTERING: En karaffel som er vid nede gir vinen større kontakt med luft.
DEKANTERING: En karaffel som er vid nede gir vinen større kontakt med luft. Foto: Foto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Utover valget av selve vinen, er det flere ting du må ta hensyn til for å få en best mulig vinopplevelse. Du må sørge for at du har riktige glass. Du må også passe på at temperaturen på vinen er riktig. I tillegg har vinen ofte godt av å bli helt på karaffel i forkant av serveringen. Det er dette vi kaller dekantering.

Dekantering av unge viner

Mange unge viner er litt «knytte», dvs de gir ganske lite av seg både på lukt og smak. Ved å helle vinen på karaffel, får den tilført luft, noe som gjør at vinen «åpner» seg og fremstår med rikere og mer kompleks duft og smak.

De alle fleste viner tilsettes større eller mindre mengder svoveldioksid (SO2) som konserveringsmiddel. På svært unge og ferske viner kan man faktisk kjenne SO2en som en liten stink på nesen. Heller du vinen på en karaffel, forsvinner dette som oftest i løpet av noen minutter, og i verste fall i løpet av en halvtime.

Hvor lenge skal du så ha vinen på karaffel før du serverer den? Det varierer endel i forhold til typen vin. Enkle og billige viner trenger ikke mer enn en time eller to, men har du svært unge årganger av de virkelig store rødvinene fra f.eks. Bordeaux og Barolo, kan det godt hende de trenger helt opptil et halvt døgn.

Tiden det tar avhenger også av hvilken type karaffel du bruker. Er karaffelen vid nede, som på bildet, får vinen mer kontakt med luft, og da trenger ikke vinen så lang tid i karaffelen.

Les også: Topp 10 viner under 200 kroner

Også hvite viner

Mange tror at dekantering kun er for røde viner, men mange hvite viner har også godt av litt luft. Både ung riesling, chablis og hvite sentralburgundere vil gi en bedre opplevelse når de får tilført litt luft.

Til og med champagne kan bli bedre etter en tur på karaffel. Her snakker vi som oftest om store viner som hadde hatt godt av å ligge en 5-10 år lenger i kjelleren, men hvor du ikke greier å holde deg. Bare hell champagnen på karaffel - du trenger ikke å være redd for at boblene skal forsvinne. Er det nettopp noe som kjennetegner god champagne sammenlignet med billig musserende, er det at boblene holder seg så lenge.

Men hva med temperaturen, tenker du sikkert. Å helle en rødvin på karaffel er nå én ting, men skal ikke hvitvinen eller champagnen være kald, eller i det minste kjølig? Jo, det skal den, men det er ingenting i veien for at du kan sette karaffelen i kjøleskapet, vinskapet eller kjelleren.

Dekantering av gamle viner

Gamle viner trenger som oftest ikke luft, men de har en annen utfordring: ved lagring danner det seg bunnfall, og her snakker vi primært om rødvin og portvin.

Når du dekanterer gamle viner, er altså formålet å bli kvitt bunnfallet. Det er nemlig ikke noe stas med grumsete vin, og dessuten så smaker bunnfallet veldig bittert, så dette må du bli kvitt.

Sett flasken som skal dekanteres oppreist et døgn i forveien. Da vil nemlig alt grumset sige ned og legge seg i bunnen av flasken. Vær så veldig forsiktig nå du åpner flasken så du ikke virvler opp bunnfallet. Ha klar en lyskilde. Et stearinlys er nok mest romantisk, men en lommelykt er mer effektiv. Plasser lyskilden mellom flasken og karaffelen, og sørg for at lyskilden lyser opp gjennom halsen på flasken når du begynner å helle.

Det er veldig viktig at du heller i én jevn bevegelse. Avbryter du hellingen underveis, vil du nemlig virvle opp bunnfallet igjen. Når du har helt omkring to tredjedeler av flasken over i karaffelen, gjelder det å følge med. Når lyset stråler gjennom halsen på flasken, ser du nemlig fort når bunnfallet er på vei oppover, og du kan avbryte hellingen før bunnfallet kommer over i karaffelen.

Det estetiske

Det er ikke til å komme bort fra at en karaffel tar seg godt ut på et middagsbord. Men det gjør også vinflasker, spesielt hvis det er eksklusive viner du har lyst å vise frem. Det finnes derfor også de som først dekanterer vinen over i en karaffel, rengjør flasken, og så heller vinen tilbake igjen på flasken.

En annen anvendelse av karaffel, som er rent estetisk, er hvis du skal servere pappvin. En kartong har absolutt ingenting å gjøre på et middagsbord. Hell derfor heller vinen over på en karaffel.

Få også med deg våre interessante artikler om spennende vindistrikter:

Alsace

Chablis

Champagne

Rioja

Veneto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning