Flyndre oppskrift

Slik lager du flyndre

Enkelt, kult og veldig lettvint.

FLYNDRE: Denne metoden funker bra på flyndre.
FLYNDRE: Denne metoden funker bra på flyndre. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Flyndre er fantastisk. Og det er det heldigvis ikke så mange som har oppdaget. Frykten for det ukjente gjør av vi flatfiskelskere kan leve godt på andres uvitenhet.

Det er nemlig ikke så mye rift om rødspette. Og hvorfor det, mon tro?

Jo, fordi rødspetta i årevis har blitt utsatt for alvorlige kulinariske overgrep langs riksveiene. Det er nesten umulig å finne en veikro som ikke har fritert rødspette på menyen. Dermed får rødspetta et image-problem.

Jeg skynder meg å si at jeg i utgangspunktet ikke har noe imot fritert rødspette (omtrent på denne måten, eller på helt klassisk vis). Men det er noe med at industrialisering i den skalaen vi har vært vitne til i Norge, hvor uengasjert kantinepersonale varmer opp frosne, panerte varer, tar sjarmen fra hva som helst. Selv en morsom, flat fisk med begge øynene på oppsiden. Til forsvar for dårlig motiverte matarbeidere: Hvem i vår verden kan la seg inspirere, glede og gløde av frosne fabrikkvarer som dumpes pallevis fra trailere en gang i måneden?

Rødspette vanlig flyndre

Nå er rødspette blant de vanligste og billigste flyndrene du får i fiskedisken. Den enkle fremgangsmåten i oppskriften kan brukes til alle flyndrer.

Piggvar går for å være den gjeveste, men har en rimeligere fetter som heter slettvar. Smørflyndre er også blant mine favoritter (noen kaller den sjøtunge og innimellom for mareflyndre). Kveite er det ganske mye av i fiskediskene, særlig på grunn av oppdrettsanleggene i fjordene omkring Stavanger. Hobbyfiskere kjenner også til sandflyndre, lomre og skrubbe, mens blåkveita, som også lever i norske farvann har jeg til gode å se fersk i butikkene, kun røkt.

Hva serverer man til flyndre?

Det enkleste, og det jeg stort sett gjør, er å steke en blanding av finsnittede grønnsaker i sjenerøst med smør og urter. For eksempel løk, hvitløk, grønne bønner, sukkererter og fennikel sammen med frisk timian og gressløk. Da behøver man faktisk ikke saus.

Men, skal du ha saus? Da er hollandaise det opplagte valget til rødspette.

Dersom du er lur kan du legge inn noen små, fine poteter i ovnen på 200 grader omtrent 20-25 minutter før du setter inn fisken. Da setter du ned temperaturen (se oppskriften) til 160 og baker fisken sammen med potetene til fisken er ferdig.

Ellers er potetkake supert, siden du bruker stekepanna og ikke ovnen.

Oppskriften finner du nedenfor!

(Over 15.000 følger Sjuve på Facebook og får svar på alt de lurer på om mat)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

De deiligste eplekakene

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!Erik Hannemann

Flyndre (rødspette)

Flyndre er enkelt, godt og super mat til hverdag og fest.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Rødspette

1 stk Sitron

0.5 potte Timian

Salt og pepper

Olivenolje

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning