Oppskrifter med Herbes de Provence

Fem måter å bruke Herbes de Provence på

Nei, du har neppe tenkt på alle.

Publisert Oppdatert

Herbes de Provence er den generelle betegnelsen for urteblandinger man finner I Sør-Frankrike, som for eksempel timian, estragon, oregano, rosmarin, merian, løpstikke, sar, laurbærblader og fennikel.

Det er en meget populær blanding og derfor er tilbudet enormt med halvgode varianter. Som regel har urtene grodd alle andre steder enn I Provence: 90 prosent er importer fra Øst-Europa, Nord-Afrika og noen kommer også fra Kina.

Som et tilsvar til denne situasjonen ble det opprettet en Label Rouge i 2003 som skal garantere for kvaliteten på urtene gjennom sin runde, hvite og røde logo. Disse urtene er faktisk dyrket på kalkstein-terroir i Provence. De er også behandlet i tråd med lokale tradisjoner. Det betyr at blandingene får en livligere duft og en friskere farge.

En fransk krydderhylle er ikke komplett uten en flaske med Herbes de Provence. Og du skal jammen se hvor anvendelig den er.

Gni inn kjøtt og fisk med Herbes de Provence

Krydderblandingen passer like godt for kjøtt som for fisk. Gni det inn før du baker eller griller. Det beste er å gjøre dette en times tid i forveien. Du kan også bruke Herbes de Provence i yndlingsmarinaden din.

Her er oppskriften på braisert lammekjøtt.

Vend Herbes de Provence i brød- eller kakedeig

En hvilken som helst brød- eller kakedeig, eller til og med paideig, vil ha godt av smak og fine, grønne flekker fra Herbes de Provence.

Her er oppskrift på diamantkaker.

Sett smak på grønnsakene

HERBES DE PROVENCE: Det er mange måter å utnytte de fine krydderne som vokser i Provence.
HERBES DE PROVENCE: Det er mange måter å utnytte de fine krydderne som vokser i Provence. Foto: Foto: Clotilde Dusoulier

Selv om det vanligste er å blande urtene med sommergrønnsaker som tomater og squash, funker Herbes de Provence like godt med vinterlige rotgrønnsaker, som for eksempel gulrøtter.

Gulrot- og byggkaker.

Lag urtesalt

Du kan gni sammen tørkede urter og havsalt som du kan bruke til nær sagt alt mulig i matlaging. Det kan også bli en veldig fin gave.

Oppskrift på urtesalt

Bruk den til å sette smak på chevre-trøfler

Chevreost-trøfler er en populær, fransk appetittvekker som er ganske enkle å lage.

Du kan til og med få ungene til å hjelpe deg. Du kan bruke veldig mye forskjellig, men Herbes de Provence er noe av det som funker best.

Oppskrift på chevrekuler

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen