Oppskrifter med blåbær

Blåbæroppskriftene vi elsker

Så godt kan det smake å spise bær.

BLÅBÆRPARFAIT: Dette er en deilig blåbærparfait. En nydelig måte å feire at høsten er i anmars.
BLÅBÆRPARFAIT: Dette er en deilig blåbærparfait. En nydelig måte å feire at høsten er i anmars. Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Enkelte år blir det voldsomt med blåbær. Hvorfor det?

Legg merke til at de fine blomstene på blåbærbuskene henger nedover, omtrent som klokker i et klokketårn. Og dersom det regner når buskene blomstrer bruker insektene blomsterklokkene som paraplyer for å beskytte seg mot regnet. Og dermed blir bestøvningen veldig god.

Om sola skinner og varmer i den påfølgende perioden blir det en fabelaktig blåbærproduksjon.

Jeg skulle ønske jeg var flinkere til å plukke blåbær. Hvert år lover jeg meg selv å plukke i bøtter og spann, men fangsten er som regel sørgelig liten. Ikke mer enn at jeg stort sett ender opp med å spise dem opp før jeg kommer hjem. Jeg elsker å se hvordan det fine, sarte laget utenpå bærene kan poleres ved fingrenes berøring. Noen ganger er dette laget borte, og da heter det i sagnene at bjørnen har vært i lyngen og slikket på blåbærene.

Enda så mye jeg elsker blåbærplukking ( og alt det medfører; tur i skogen, primus, niste, det manuelle, ensformige arbeidet som avstedkommer lange tankerekker og meditasjon, lyden av bær som treffer bunnen av spannet, forventningene til blåbærpaien...), ender jeg stort sett alltid med å bli en blåbærkjøper. I motsetning til en blåbærplukker.

I år skaffet jeg meg tre blåbærbusker, det gjør det hele litt enklere, får man tro. Da må jeg skynde meg å si at disse kultiverte hagebærene ikke er de samme som sine ville brødre i skogene. Man ser for eksempel at de er hvite inni, i motsetning til skogsbærene, som er farget tvers igjennom.

Uansett, anvendeligheten er fantastisk. Syltetøy, smoothier, kaker og frokostblandinger er bare toppen av isfjellet.

Og jeg har samlet en drøss med oppskrifter som jeg håper vil falle i smak.

Denne saken ble første gang publisert 07/08 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også