Fruktsalat

Friske fruktsalater

Iskrem er lett å ty til i varmen, men en fruktsalat er sunnere og nesten like enkelt.

FRUKTSALAT: Fruktsalater kan varieres nærmest i det uendelige.
FRUKTSALAT: Fruktsalater kan varieres nærmest i det uendelige. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Med den gode tilgangen vi har på frukt og bær både fra vårt hjemlige Norge og utenfra, har du nærmest uendelige variasjonsmuligheter når du skal lage fruktsalat. Du kan ta utgangspunkt i våre vanligste: eple, pære, banan, appelsin og druer (bruk de uten kjerner). Eller du kan dra det i litt mer eksotisk retning med fersken, aprikos, mango, kiwi, ananas, papaya, pasjonsfrukt og granateplekjerner.

Vi må heller ikke glemme bærene: jordbær, bringebær, bjørnebær, stikkelsbær, solbær, rips, blåbær, tyttebær og multer. Kirsebær og moreller er også godt i fruktsalat, men hva med steinene, tenker du kanskje. Her skal du få et lurt tips: Ta et litt tykt og robust plastsugerør, og kjør gjennom, så kommer steinen ut på andre siden. Dette er en jobb du kan sette ungene til å gjøre, så føler de at de er med og bidrar, de også.

Les også: Vaniljekremen alle kan lage

Fruktsalat

Det trenger imidlertid ikke å være så avansert. Tre sorter frukt er ofte nok. Jordbær, kiwi og mango er en god miks. Du kan også lage en ren melonsalat. Velger du tre forskjellige typer melon, og gjerne med forskjellig farge på fruktkjøttet, får du en både velsmakende og dekorativ salat. Hvis du vil at det skal se skikkelig kult ut, anskaffer du deg et melonjern. Det er disse kuleformede skjeene som du kan lage kuler av både melon og andre frukter med.

Så et ord om temperatur. Fruktsalat er best når den er kald, spesielt i sommervarmen. Sørg derfor for å sette salaten i kjøleskapet minst en halvtime før du skal servere den.

Les også: Oppskrift på hjemmelaget iskrem

Piff opp fruktsalaten

Om du fremdeles ikke er fornøyd med det enorme utvalget av frukt og bær vi har vært gjennom ovenfor, og har lyst på en ekstra piff på fruktsalaten din, har vi selvsagt noen gode tips. For litt ekstra "krønsj", kan du ha usaltede nøttekjerner i salaten.

For å gi en ekstra sursøt "punch" til salaten, kan du rive skall av en halv sitron eller lime og blande med en spiseskje sukker, og så vender du dette inn i salaten. Urter er også godt i fruktsalat, og de mest vanlige er sitronmelisse og mynte. Vær forsiktig med sistnevnte, ellers smaker fort hele fruktsalaten tannpasta. Basilikum er også godt, spesielt sammen med jordbær og vannmelon.

Saus til fruktsalaten

Hvis du vil ha saus på fruktsalaten, er eggedosis det aller enkleste. Om du vil gjøre det litt mer avansert og enda bedre på smak, skal du lage en "varm eggedosis" tilsatt litt vin, det som på fransk kalles sabayon og på italiensk zabaglione. Noen bruker hvitvin i sausen, andre marsala. Om du vil ha det alkoholfritt, kan du bruke eplemost. Ekstra flott blir det om du har saus over individuelle skåler med fruktsalat og gratinerer dem kjapt under grillelementet i ovnen.

Hvis det ikke er barn tilstede, kan du lage en "voksenversjon" av fruktsalat med å ha i en klunk port, sherry eller madeira. Sitruslikører som Cointreau og Grand Marnier er også godt, eller hvorfor ikke en whiskylikør som Drambuie. Om du har lyst på noe friskt og søtt i glasset ved siden av, kan vi anbefale en Moscato d'Asti eller en tysk riesling auslese.

Nedenfor finner du tre oppskrifter på fruktsalat som du kan bruke som de er, eller som utgangspunkt for videre eksperimentering og improvisasjon.

Peter Berg

Fruktsalat

Fruktsalat er en frisk dessert som funker hele året.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1 stk Pære

1 stk Appelsin

0.5 stk Honningmelon

12 stk Druer

1 stk Eple

4 ss Drambuie

2 ss Brunt sukker

2 ss Sitronsaft

Tom Sinding-Larsen

Fruktchaat - indisk fruktsalat

Denne krydrede fruktsalaten kan serveres både som forrett og dessert. Dersom den skal være dessert, kuttes potetene ut.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

1 stk Banan

1 stk Eple

1 stk Pære

150 g Potet, kokt

15 stk Druer

1 ts Salt

1 ts Masala

0.5 ts Pepper

3 ss Sitronsaft

Morten Øverbye

Barnas fruktsalat

Frukt er obligatorisk i matpakken - hvorfor ikke servere den i små biter?

Se hele oppskriften

Ingredienser:

Druer

Kiwi

Mango

Fersken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning