OPPSKRIFTER MED BLÅSKJELL:

Blå fristelser

Dampede, gratinerte, i suppe og som tapas – blåskjell kan briljere på mange måter.

FINGERMAT: Gratinerte blåskjell provencale.
FINGERMAT: Gratinerte blåskjell provencale. Foto: Foto: Foto: Johan Wildhagen/godfisk.no
Publisert Oppdatert
SPICY: Skjell med chili og lime. Her er det brukt frosne grønne skjell fra New Zealand. Store blåskjell kan fint brukes istedenfor.
SPICY: Skjell med chili og lime. Her er det brukt frosne grønne skjell fra New Zealand. Store blåskjell kan fint brukes istedenfor. Foto: Foto: Astrid Hals/matprat.no
TAPAS: Konjakk- og pepperdampede blåskjell
TAPAS: Konjakk- og pepperdampede blåskjell Foto: Foto: Bent Raanes og Sarah C. Sørensen/godfisk.no

Behandling av blåskjell

  • Fjern byssustrådene ved hjelp av en liten kniv. Skrubb gjerne lett over med en grov børste også.
  • Friske blåskjell kan åpne seg. Knips lett på dem, og dersom de lukker seg, er de helt i orden. Om de deretter heller ikke lukker seg i kaldt vann, så kast dem. Kast de skjellene som ikke åpner seg etter damping.
  • Friske blåskjell bør helst brukes like etter at de er plukket, maksimalt 1 uke etterpå. Dersom de ikke skal brukes med én gang, pakk dem inn i avispapir og putt dem i kjøleskapet. Blåskjell skal IKKE ligge på is - det gjør at de svimer av/dør.
  • Levende blåskjell skal ikke fryses, kokte kan fryses.

Kilde: godfisk.no

Iskaldt og så å si algefritt vann sammenfallende med gyting gjør at kvaliteten på blåskjell nå er på topp - med masse sødme, fylde og smak.

Nye blåskjellvarsel

Blåskjellvarselet har gått i vinterdvale, slik at selvplukk frarådes. Men de som måtte klø i fingrene, har bare kort tid igjen til de får oppdatert varsel. Seniorinspektør Merete Hestdal hos Mattilsynet forteller at det vil bli delvise kontroller utover landet fra om med den 16. januar, og så bygger de seg opp med massiv dekning utover vinteren og våren.

Så inntil den tid, er det andre som gjør jobben for oss, og vi kan kjøpe nett med friske blåskjell hos kjøpmannen. Den lave prisen gjør at vi bør kunne spandere på oss den luksusen det er å spise blåskjell, også til hverdags.

Unngå at fløten skiller seg

Dampede blåskjell med hvitvin og fløte er det mange som er glad i. Kanskje har du irritert deg over at fløten skiller seg?

Hemmeligheten er som følger: Stek finhakket sjalottløk i smør/olje, ha hvitvinen oppi og kok så lenge at væsken blir redusert og begynner å tykne. Først da har du fløten og blåskjellene oppi.

Forandring fryder

Men det er jo spennende å prøve seg med andre smaker, ikke sant?

Den "middelhavske" kombinasjonen tomat og timian er nyyydelig: Start med å brese løk i olivenolje som er egnet til steking sammen med timian, ha oppi finhakkede tomater (gjerne skåldet og flådd først), en skvett hvitvin og gjerne litt fiskebuljong. Så har du oppi blåskjellene. Rist på gryten for å fordele sausen godt.

Oppskriftene nedenfor viser at det er et hav av muligheter med blåskjell. Prøv f.eks. den skummende blåskjellfrikassen til Restaurant Fjord i Oslo eller Wenche Andersens risotto med blåskjell. Og er du lysten på tapas, så er gratinerte blåskjell midt i blinken.

Klikk deg frem, og finn dine favoritter.

Blåskjell med hvitvin og estragon

Dampede blåskjell med karrifløte

Øldampede blåskjell

Cognac- og pepperdampede blåskjell

Blåskjell/grønne skjell med chili og lime

Blåskjell gratinert med tomat og salami

Gratinerte blåskjell provencale

Blåskjellsuppe

Blåskjellfrikassé

Risotto med blåskjell

LES OGSÅ:

Kamskjell - skjellig grunn til nytelse

På skattejakt i fjæra

Rosa friskus

MED ØL: Bytt ut hvitvinen med mørkt øl neste gang du damper blåskjell. Spennende!
MED ØL: Bytt ut hvitvinen med mørkt øl neste gang du damper blåskjell. Spennende! Foto: Foto: Foto: Alf Börjesson/godfisk.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen