SMÅRETT: Reker i spennende kombinasjon med appelsin og basilikum. © Tom Haga/Eksportutvalget for fisk

Nykokte reker rett fra posen med et glass iskald hvitvin til - så enkelt, men så fantastisk. Sitter du i tillegg ved sjøen med solen i ansiktet og bølgeskvulp rundt ørene, kommer lykken rekende på en fjøl.

Rekekake som hos söta bror

Hakket mer avansert er den velkjente varianten med loff, majones, en skvis sitron og kanskje også en dillkvast.

Om du har lyst til å variere en smule er det ikke mye som skal til. Om du får tak i sitroneddik, kan du bruke det istedenfor sitronsaft på rekesmørbrødet. Det gir en mer pikant smak. Oppå kverner du rikelig med pepper. Mmmm.

Du kan også du bytte ut majonesen med sitronaioli, basilikumaioli eller guacamole.

Eller du kan gjøre som svenskene og la rekene inngå i en smørgåstårta - et gedigent smørbrød av en kake.

Cocktail for nostalgikere

Det er klart at de små norske rekene tar tid å pille, men om det er flere raske hender om jobben, går det ikke lenge før du har en haug reker å boltre deg med.

Sa du at rekecocktailen er håpløst umoderne? Feil. Den er faktisk tilbake for fullt. Vi presenterer et par spennende moderne utgaver. Men om du vil kjøre den helt retro, leter du fram salatblader, agurk, tomat og thousand island-dressing.

La gjerne rekene få seg en svømmetur i supper, eller la dem være kronen på verket i en salat.

Den friske sjøsmaken på norske dypvannsreker er eksepsjonell, og bør nytes langt oftere. Her er oppskrifter til inspirasjon for deg med kriblende pillefingre:

FRISKE SAKER: Norske reker i salat inspirert fra det østlige Middelhavet med reker, bulgur, kikerter, mynte og sitron. © Alf Börjesson/Eksportutvalget for fisk

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!