Bakte rødbeter

Slik blir rødbeter godt

Vi har funnet rødbetens beste venner.

Sist oppdatert

De bakte rødbetene du ser i videoen er resultat av lang kjøkkenforskning. Det er nemlig når rødbetene kommer sammen med blåmuggost, valnøtter og litt hvitløk at det virkelig begynner å plinge i smaksløkene.

Vi også spist dem rå og dampet dem (video). Det morsomme med rødbeter er at de endres så voldsomt fra metode til metode (rå, bakte, kokte...).

Men,det er liten tvil: Å bake rødbeter - det er noe vi bør gjøre oftere.

Hvor lenge skal rødbetene bake i ovnen?, spør man seg.

Vel, det tar omtrent like lang tid som poteter og avhenger av størrelse. En time er greit å regne på store, gode rødbeter, om ovnen er 220 grader.

Det fine er at rødbeter kan spises rå, så det er ikke så farlig - slik som det er med poteter (som er uspiselige før de er ferdige...).

Hvilke rødbeter skal du kjøpe i butikken?

Noen rødbeter med engelske navn

Albino (hvit)

Bull's Blood (dyrkes blant annet på Korsvold gård)

Chioggia (polkabete, hvit og rød)

Crosby's Egyptian

Cylindra/Formanova (avlang type)

Detroit Dark Red Medium Top

Early Wonder

Golden Beet/Burpee's Golden (gul farge)

Perfected Detroit

Red Ace' Hybrid

Ruby Queen

Touchstone Gold (gul farge)

Det finnes flere typer rødbeter å kjøpe i butikken. Du får til og med ferdigkokte rødbeter (fra Frankrike), vakuumert i pose. Dersom du har veldig dårlig tid og skal lage rødbetsuppe, da kan jeg kanskje skjønne poenget.

På sommeren kommer rødbetene noen ganger i bunter. Stenglene og bladene er også spiselige - faktisk er rødbetblader veldig kule å se på og gjør seg utmerket i salater.

På høsten og vinteren kommer rødbetene uten gress.

Skal vi tro bøndene i Agder er rødbeter enklere å dyrke økologisk enn for eksempel gulrøtter. Det krever mindre luking. (Den største trusselen var noen plagsomme sommerfugler, jordfly).

Det er ikke økologiske rødbeter du vanligvis finner i butikken. Du må lete dem fram.

Retter med rødbete

Den mest ikoniske rødbetretten er den allerede nevnte rødbetesuppa, borsjt (som staves på mange måter, for eksempel borscht).

Hvorfor er rødbeten så rød?

Rødbetens spesielle dype røde farge skyldes to naturlige fargestoffer. Det ene heter betacyanin og gir en rødfiolett farge, mens det andre fargestoffet, betaxanthin, gir en gul farge.

Første gang du bestiller hamburger i Australia blir man overrasket. Den serveres nemlig (nesten) alltid med revet rødbete. Bare se videoen her.

Sjekk også saltbakte rødbeter - de er nydelige!

Ellers er rødbeter godt sammen med disse tingene:

Epler

storfekjøtt

selleri

koriander

dill

sennep

valnøtter

rucola

kapers

blåmuggost

crème fraîche

honning

appelsin

yoghurt

avokado

gulrot

gressløk

hvitløk

sitron

estragon

hasselnøtter

Give beets a chance - en bønn til presidenten

Da president Obama og familien flyttet inn i Det hvite hus pløyde de opp deler av plenen og begynte å dyrke grønnsaker. Men, sjefen sjøl ville ikke ha noe av å dyrke rødbeter. Det likte han ikke.

Da det ble kjent begynte en gjeng organiske grønnsakdyrkere med en kampanja - Give beets a chance. De lagde til og med en video og med en video.

Les også:

10 oppskrifter med kjøttdeig du vil digge

Billige hverdagsmiddager som sparer deg for mye kroner

Oppskrift på løksuppe som er bedre enn de andre

Denne saken ble første gang publisert 14/10 2014, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også