Asparges oppskrift

Asparges med parmesan

Slik lager du sprø aspargesstenger.

OPPSKRIFT PÅ GODE ASPARGES: Asparges har aldri vært bedre enn det her. Og det er ikke vrient å lage.
OPPSKRIFT PÅ GODE ASPARGES: Asparges har aldri vært bedre enn det her. Og det er ikke vrient å lage. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Asparges med hollandaise er vårens vakreste eventyr. Sammen med jordbær, hornmusikk, rabarbra og fersk hvitløk er asparges det sikreste vårtegnet vi har.

Norsk asparges, altså.

I våre dager finner vi asparges året rundt. Det er alltid vår et eller annet sted, si. I en periode kommer aspargesen fra Thailand og så plutselig dukker det opp peruanske asparges. Og veldig tidlig på våren kommer de første, hvite aspargesene fra Tyskland.

Som med all frukt og alle grønnsaker er det alltid best ferskt. Og kortreist. Jo kortere en matvare har reist, og jo mindre den er prosessert, jo bedre er det for miljøet. Det er bare et kosmisk lykketreff at den miljøvennlige maten også er den som smaker best. Det hadde jo, unektelig, ikke vært lite enkelt å slå et slag for miljøet om det hadde smakt vondt.

Det er jo ikke snakk om å ofre noe for miljøet. Det er omvendt! Det beste for miljøet er det beste for deg, lizzom. Miljøvern har aldri vært lettere å svelge. Så, hva er problemet med å spise miljøvennlig?

Mest sannsynlig handler det mest om å være bevisst. Sett opp skilt i grønnsakdisken om hva som er i sesong. Fortell hva som har reist kort og langt.

Asparges med parmesan

Når grillen tas i bruk om våren er asparges noen av det første jeg legger på grillen. Jeg synes reker passer godt til asparges, kanskje mest fordi det gir en sommerlig følelse.

En annen vårlig og fin rett er pasta med asparges . Det er en av de flotteste og enkleste pasta og aspargesrettene jeg lager. Og det tar ikke mer enn 10-12 minutter. Litt pinjekjerner, sprøtt bacon, asparges og ferskrevet parmesan - det er en vinner.

Det er også min siste aspargesoppdagelse, nemlig å lage dem sprø fine ved å ovnsbake dem. Trikset minner mye panering (vel, det er panering). Det første man gjør er å lage en blanding av litt mel, brødkrum (griljermel) og parmesan. Du kan kjøre det i kjøkkenmaskinen om du synes det er verdt bryderiet - eller bare rive parmesanen og blande med mel og brødkrum.

Dypp først aspargesen i lettpisket eggehvite (slik skiller du eggehvite og eggeplomme) og så i parmesanblandingen. Noen ganger får du ikke dekket hele aspargesen med eggehvite og da fester det seg kanskje ikke nok. Gjør det ikke det, så dypper du bare en gang til i eggehvite (og igjen i parmesanblandingen).

Bak dem i ovnen på 220 grader i et kvarter - og vips - nå har du sprø, deilige aspargesstenger! Jeg har ikke prøvd å gjøre dette på grillen ennå, men det den muligheten byr seg jo snart. (Meld fra om du får det til!).

Og til slutt: Det er en vin som utklasser de fleste når det kommer til asparges. Den fabelaktige druen Sauvignon Blanc dyrkes mange steder, men de beste og mest elegante vinene lages i Loire. Det er også viner som er temmelig fint priset i forhold til kvaliteten. Det lages også flotte varianter fra Sør-Afrika, men der er kvaliteten mer sprikende. Du finner de beste forslagene til vin vil asparges her.

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Sprø asparges med parmesan

Asparges blir suverent godt når den får følge av parmesan.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

10 stk Asparges

1 stk Eggehvite

2 ss Hvetemel

1 dl Griljermel

75 g Parmesan

Salt og nykvernet pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning