Klementin og mandarin:

Klementin eller mandarin – slik vet du forskjellen

Visste du at det hvite inni kan ha en helsebringende effekt?

MANDA ... VI MENER KLEMENTIN: Butikkene bugner over med klementiner før jul. For det er nemlig klementiner, og ikke mandariner du fyller handleposene med. Men hvordan vet man egentlig at fruktene man velger er gode?
MANDA ... VI MENER KLEMENTIN: Butikkene bugner over med klementiner før jul. For det er nemlig klementiner, og ikke mandariner du fyller handleposene med. Men hvordan vet man egentlig at fruktene man velger er gode? Foto: Trude Susegg
Publisert Oppdatert

Det er den tiden av året igjen. I inngangspartiene i butikkene lyser et gult berg med runde små frukter mot deg. Og du fyller naturligvis opp posen med sesongens saftige ... mandariner ...

Ja, eller klementiner, da, som det jo egentlig heter.

Eller hvordan var nå det igjen?

Lenge har det vært enkelt. For de klassiske mandarinene ble ikke solgt i norske butikker i flere tiår, men de siste 5-6 årene har de kommet tilbake.

Nå rundt juletider er det imidlertid overhengende sannsynlig at det er spanske klementiner du spiser.

KLEMENTINER: Slik ser klementiner ut på plantasjene
KLEMENTINER: Slik ser klementiner ut på plantasjene Foto: Getty Images

– Det finnes mange sorter klementiner som det ikke er så lett å se forskjellen på. Akkurat som vi har ulike eplesorter. De klementinene vi får nå rundt jul kommer fra Spania, og kjennetegnes ved at de er stenfrie og lette å skrelle. De har en nydelig balanse mellom syre og sødme, og de lukter av jul. Vi kan også finne klementiner og mandariner i norske butikker på andre tider av året. Da kommer de gjerne fra Sør-Afrika, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun forteller at det i 2018 ble det solgt nesten 30 000 tonn klementiner og mandariner i Norge. Det tilsvarer ca. 5,6 kg. pr. person. Størstedelen av dette spises i perioden fra midten av november til midten av januar.

En undersøkelse i regi av Bama tilbake i 2006 viste at 32 prosent trodde frukten het mandarin, 38 prosent trodde den het klementin og 22 prosent mente man kunne si begge deler.

Les også: Fire myter om bananen

Slik velger du ut de beste

Så, hvordan ser man egentlig forskjellen?

Gerd Byermoen
Gerd Byermoen Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

– Det er ikke så lett å se forskjell på dem, men nå rundt juletider er det klementiner og ikke mandariner som selges i butikkene. Det er imidlertid ikke en endelig og entydig definisjon av hva som er klementiner og hva som er mandariner. Det sies at klementinen er en tilfeldig krysning mellom mandarin og andre sitrusfrukter som f.eks. pomerans og bitter appelsin. Den ble oppdaget av pater Marie-Clément Rodier i Algerie omkring år 1900. Mens de gamle mandarinsortene hadde masse steiner, er nå nye sorter krysset frem. Klementiner er vanligvis steinfrie, men det finnes alltid unntak. Dersom du finner en klementin med stener, kan det være fordi treet den har vokst på har stått for nær et sitrontre, og blitt bestøvet av det.

– Hvordan velger du ut de beste klementinene når man er i butikken?

– Det er ikke så lett å se. De som har tynt skall og mer kompakte, er ofte mer saftige. De som har skall som nærmest ligger løst rundt, er veldig lette å skrelle og barnevennlige. De er også veldig gode, men er gjerne litt tørrere.

Les også: Avokado er sunt for deg, men ...

Forhatte steiner

Mandariner kan ha så mange som 25 steiner i seg, og måtte etter hvert gi tapt for de steinfrie klementinene som inntok butikkene på 60-tallet, skriver framtida.no.

Det er ikke bare i norske julehjem steiner i fruktene irriterer. På 70-tallet beordret Kong Hassan II av Marokko at den steinrike mandarinsorten Wilking skulle utryddes for at den ikke skulle påvirke de steinfrie klementinene.

SAFTIG OG SUNN: Klementinene med tynt og fast skall er gjerne saftigere enn de med løsere skall. De er også omsvøpt av mer av det hvite stoffet rundt som inneholder flavonoiden hesperidin, som senker blodtrykket og holder kolesterolet nede .
SAFTIG OG SUNN: Klementinene med tynt og fast skall er gjerne saftigere enn de med løsere skall. De er også omsvøpt av mer av det hvite stoffet rundt som inneholder flavonoiden hesperidin, som senker blodtrykket og holder kolesterolet nede . Foto: Getty Images

Det er ikke stas med steiner i hver eneste båt, men er man uheldig nytter det neppe å returnere dem til butikken.

– Nei, går nok ikke an å bytte dem, fordi det finnes ulike sorter og ulik kvalitetsvarianter. De man får på sommeren har ofte mer steiner enn de spanske som vi får på denne tiden av året. Frukter må jo ha steiner for å vokse videre, så helt steinfrie kan de ikke bli.

Hun understreker at nordmenn stort sett spiser klementiner av ypperste kvalitet, fordi vi ikke er et veldig stort marked og innkjøperne har god betalingsmulighet.

– Vi som bor i Norge ser stort sett bare de beste klementinene som er på markedet, fordi de som kjøper inn ber om «premieum» kvalitet, sier hun.

– Spis det hvite rundt

En annen fordel med klementinen (og mandarinen) er at det er en sunn frukt, rik på vitamin C.

Hvis du spiser tre klementiner får du i deg følgende:

3,5 g fiber (14 % av dagsbehovet)
55 µg folat (18 % av dagsbehovet)
99 mg vitamin C (132 % av dagsbehovet)
372 mg vitamin kalium (12 % av dagsbehovet)

Kilde: Ernæringsbiolog Lise von Krogh

Spiser du tre klementiner om dagen får du i deg 130 prosent av dagsbehovet for C-vitamin, i tillegg til at du får i deg 14 prosent av det daglige fiberbehovet, forteller ernæringsbiolog Lise von Krogh til Klikk.no.

– Klementiner har et lavt innhold av kalorier og gir kun 32 kcal. Dessuten inneholder den mye vann. Det betyr at hvis du spiser mange klementiner i løpet av julen, så får du både et påfyll av gode næringsstoffer som julemat normalt er fattig på. Samtidig vil denne kalorifattige frukten ta opp plass i magen og forhåpentligvis være en motvekt til kaloririk julemat og kanskje sørger for at du ikke overspiser, sier von Krogh.

Ernæringsbiolog Lise von Krogh
Ernæringsbiolog Lise von Krogh Foto: John Harald Knutsson

Hun forteller at det hvite stoffet mellom fruktkjøttet og skallet er sunt for oss, og oppfordrer folk til å spise det.

– Det hvite vevet rundt klementinbåtene inneholder både kostfiber og antioksidanter.

– Det hvite laget inneholder flavonoiden hesperidin, som senker blodtrykket og holder kolesterolet nede, har informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert tildigere uttalt til Godt.no.

En iransk studie med 10 testpersoner fra januar i år sår imidlertid tvil om hesperidin har en positiv innvirkning på blodtrykk og kolesterol, men fastslår at videre forskning trengs for å bekrefte dette.

Ikke spis det på bussen

Det er imidlertid ikke alle som har et hjertelig forhold til klementinen.

Allergikere kan reagere kraftig på frukten, og Astma- og allergiforbundet oppfordrer folk til å vise hensyn og forsikre deg om at folk rundt deg ikke reagerer.

Du bør for eksempel ikke skrelle på bussen eller på trikken, oppfordrer de.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning