Vin til pinnekjøtt 2013

Hvilken vin til pinnekjøtt?

Røykt pinnekjøtt krever andre viner enn det som bare er saltet.

BEGGE DELER: Du kan drikke både rødvin og hvitvin til pinnekjøtt.
BEGGE DELER: Du kan drikke både rødvin og hvitvin til pinnekjøtt. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

I popularitetskonkurransen mellom de forskjellige julemiddagene ligger pinnekjøtt på andreplass etter svineribben. Vestlandet er bastionen, men det spises stadig mer pinnekjøtt andre steder også. Ikke minst tar vestlendinger som flytter til det sentrale østlandsområdet denne skikken med seg hjemmefra.

Før vi begynner å snakke om vin, vil vi gjerne bare nevne at du selvfølgelig også kan drikke øl til pinnekjøtt. Men det må både være friskt og ha god sødme, så prøv gjerne en india pale ale.

Kun saltet

Pinnekjøtt som bare har vært saltet, er det som er lettest å sette vin til. Hvis du vil ha rødvin, skal du velge en som er frisk og saftig i stilen uten for mye eikepreg eller fremtredende garvestoffer. Vi har valgt ut to italienske rødviner som passer i så måte. Du finner dem, og våre andre anbefalinger, nederst i artikkelen.

Du kan også drikke en hvitvin med frisk syre til saltet pinnekjøtt, og en tørr riesling passer bra, som den vi har valgt fra Leitz.

Saltet og røykt

Er pinnekjøttet også røykt, byr det på litt større utfordringer. Her vil vi ikke anbefale rødviner, da de fort kan smake metallisk i møte med det røykte kjøttet. Den tørre rieslingen vi nevnte ovenfor, går imidlertid bra. Er røyksmaken fremtredende og kjøttet er fra sau fremfor lam, for ikke å snakke om villsau, så trenger vi mer sødme i vinen, og da vil halvtørre rieslinger, som de fra Dönnhoff og Kloster Eberbach, gjøre susen.

Oppskrifter

Her er to forskjellig oppskrifter på pinnekjøtt. Vi har også tatt med én for smalahove, da det er samme smak, bare en forskjellig del av dyret.

Pinnekjøtt

Pinnasteik servert med stuede grønnsaker

Smalahove

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning