Vin til pasta

Hvilken vin til pasta?

Det er sausen som avgjør hvilken vin du skal drikke til.

DEILIG MED PASTA: Til denne pastaretten passer det best med rødvin.
DEILIG MED PASTA: Til denne pastaretten passer det best med rødvin. Foto: Foto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Pasta er populært, og det er kanskje ikke så rart. Det er både lettvint og godt, og dessuten liker ungene det. Om du ikke er så opptatt av det lettvinte, men vil ha best mulig smak og konsistens, bør du absolutt prøve å lage din egen, ferske pasta.

Når det gjelder vin til pasta, er det kanskje lett å automatisk havne på rødvin. Pastaen i seg selv er ganske nøytral, men sausen og det øvrige tilbehøret er bestemmende for hvilken vin du skal velge, og det kan gjerne være både rødt, hvitt eller rosé.

Nedenfor går vi gjennom de forskjellige hovedtypene av pastasauser, og er også innom flere av de mest klassiske og kjente pastarettene, og anbefaler hvilke typer vin som passer. Nederst i artikkelen finner du anmeldelser av fem anbefalte viner, som burde dekke de aller fleste typer pastaretter.

Vin til pasta med sjømat

Blant pasta med sjømat er spaghetti alle vongole (med hjerteskjell) en av klassikerne. Til denne retten er det beste med en frisk og fruktig hvitvin uten eikepreg, f.eks. soave, pinot grigio eller verdicchio. Samme viner kan også brukes til pasta med blåskjell, reker eller forskjellige typer fisk.

Vin til kremet pasta

Kremet pasta kommer i forskjellige varianter, og med tanke på vinvalg, kan vi like gjerne behandle fløte, smør, egg og ost under ett. Til pasta med kremet sopp kan du bruke en av hvitvinene vi allerede har foreslått til sjømat. De samme vinene går også godt til ravioli fylt med ricotta og spinat og servert med salviesmør. Pasta carbonara inneholder riktignok bacon (eller pancetta), men på grunn av eggene vil vi likevel foreslå en av de ovennenvnte hvitvinene, eller eventuelt rosévin. Pasta alfredo (med fløte, ost skinke og erter) er også godt med både hvitvin og rosévin.

Vin til pasta med pesto

Pesto kommer i to varianter, grønn og rød. Til den grønne er det best med en hvitvin, gjerne en soave eller en av de andre hvitvinenen vi har nevnt ovenfor. Til den røde kan du prøve en rosé, men det beste er nok en lettere rødvin, f.eks. en barbera eller valpolicella, og her snakker vi om «vanlig» valpolicella, ikke ripasso eller amarone.

Vin til pasta med tomat/kjøttsaus

Til rene tomatsauser er barbera og vanlig valpolicella gode valg. Kommer det også kjøtt inn i bildet, som i bolognese eller lasagna, kan det være greit med en litt kraftigere vin. Det samme gjelder amatriciana. Sangiovese-baserte viner fra Toscana passer ypperlig, og det kan være chianti, rosso di montalcino eller rosso di montepulciano. Blir kjøttsausene veldig kraftige, som f.eks. ragu av oksehale, er det på tide å rulle ut det tyngre skytset, som chianti riserva, brunello di montalcino og vino nobile di montepulciano. Kraftige nebbiolo-baserte viner fra Piemonte, som barolo og barbaresco, er også flotte til pasta med kraftige kjøttsauser.

Vin til pasta med spicy saus

Introduserer du chili i tomat- og/eller kjøttsauser, som f.eks. i arrabbiata og puttanesca, trengs en ganske fyldig vin med god fruktsødme. Her kan du gå for en primitivo fra Sør-Italia eller en valpolicella ripasso.

Her er noen gode oppskrifter på forskjellige pastaretter:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning