Vin til krabbe 2016

Her er fem gode viner som takler krabbe i alle varianter

Samt noen kjempedeilige krabbeoppskrifter på kjøpet.

KRABBEVINER: Fire hvitviner og én rødvin.
KRABBEVINER: Fire hvitviner og én rødvin. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Artikkelen er oppdatert august 2016.

 

Så er det den tiden av året igjen: krabbesesongen. Norsk taskekrabbe er en virkelig delikatesse, og den blir bare enda bedre når du kombinerer den med en passende vin.

Skalldyr generelt, og krabbe spesielt, er hvitvinsmat, og det vil også være vårt fokus når vi her anbefaler viner. Når det er sagt, vil vi bare nevne at det finnes de som mener at det også passer bra med rødvin, noe vi skal komme tilbake til nedenfor.

Krabbekjøttet har en iboende sødme, og det krever noe sødme i vinen. I tillegg blir ofte krabbe servert med majones eller aïoli. Da tilfører du maten fett, og da kreves det også friskhet i vinen for å rense opp.

Riesling ruler

Mange regner riesling som førstevalget til krabbe, og det er vi helt enige i. Riesling har en fin kombinasjon av friskhet og sødme, som passer perfekt. Sørg derfor å få med deg vår test av tørre, tyske rieslinger under 200 kroner.

Om du vil ha noe rimeligere, har vi her plukket frem to tyske rieslinger. Den fra Kühling-Gillot er kanskje den beste allrounderen til krabbe. Den er ikke helt knasende tørr, men den friske syren balanserer vinen perfekt. Vinen fra Dr. L er halvtørr, og den passer fint til mer spicy, asiatisk-inspirerte varianter, hvor du drar på med chili og ingefær.

Andre varianter

Om du serverer krabbe i en salat, gjerne sammen med asparges, vil en vin basert på sauvignon blanc være midt i blinken. Sancerre er førstevalget, men om du vil ha noe litt rimeligere, er en Saint-Bris et godt valg.

Blir krabben servert varm med rike og fete sauser eller dressinger, tar vi turen til det sentrale Burgund for å finne noe som passer.

Når det gjelder rødvin, har vi såvidt vært innom det allerede. Hvis du har krabberetter hvor tilbehøret er både dominerende og peker i rødvinsretning, kan det være godt med en rødvin til, f.eks. i den kinesiske retten krabbe med svart bønnesaus. Husk da bare på at rødvinen bør være frisk og fruktig og ha lite garvestoffer og eikepreg, f.eks. pinot noir.

Nærmere omtaler av anbefalte viner finner du nedenfor. Vi nevner også at vinene også går godt til den flotte, men dyrere kongekrabben.

Oppskrifter

Krabbe er veldig godt på enklest mulig vis, med loff, majones og sitron. Men vil du imponere gjester med noe litt utenom det vanlige, kan du la deg inspirere av disse oppskriftene:

Kongekrabbe med mangosalat

Chilikrabbe

Kongekrabbe og pannacotta av avokado

Krabbemousse

Krabbesalat med koriander

Grillet kongekrabbe med avokadokrem, revet tomat og soyavinaigrette

Krabbesalat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning