Vi har tidligere i sommer hatt tester her på Klikk av både chablis og sancerre. Nå er turen kommet til en av nordmenns klare favoritter, nemlig tørre tyske rieslinger.

Tyske hvitviner var lenge ensbetydende med halvtørre viner, og ofte ikke av noe særlig høy kvalitet. Det har endret seg betraktelig de seneste årene. Vinene er dreid i tørrere retning samtidig som kvaliteten er blitt bedre. Og når prisnivået, sett i forhold til kvaliteten, ikke kan betegnes som annet enn moderat, er det ikke så rart at vinene er blitt veldig populære.

Riesling, selv de aller tørreste, blir aldri like tørre som chablis. Det er alltid en iboende fruktsødme i rieslingvinene, også endel restsukker, men dette balanseres alltid av veldig frisk syre, noe som gjør sluttproduktet veldig lett å like.

Utvalget vi gjorde

Da vi skulle gjøre denne testen, bestemte vi oss for å ta tørre tyske rieslinger i basis i prisområdet 150-200 kroner. Der finnes det for tiden ni viner, og vi har testet alle sammen. Nærmere omtale av de fem beste finner du nederst i denne artikkelen.

De fire som ikke nådde opp, var disse:

Künstler Hochheimer Herrnberg Riesling Trocken 2015 - 86p.

Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2015 - 86p.

Calles Riesling - 85p.

Pflüger Dürkheimer Michelsberg Riesling Trocken - 84p.

Ingen av disse er dårlige viner, det var bare det at de beste var så veldig gode.

Riesling og mat

Tyske rieslinger er glimrende til sushi og annen asiatisk-inspirert sjømat. De er også veldig gode til noe så enkelt som reker med loff og majones. Krabbe og riesling er en match som nærmest er laget i himmelen. Og glem ikke erkenorske klassikere som avkokt laks eller makrell med poteter, agurksalat og rømme.

Her er noen oppskrifter til inspirasjon:

Sashimi av laks

Tartar av kongekrabbe og avokado

Kamskjell med soyasmørsaus

Blåskjell thai style

Laksewok med kokosmelk

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!