Vin til hjort og rødt kjøtt - Test av crozes-hermitage

- Vill smak, hint av blod og kvae

En crozes-hermitage inneholder alt du trenger i en robust rødvin. Her er de beste under 200 kroner.

BILLIG OG BRA: I en crozes-hermitage får du mye av smaken i en hermitage til under halve prisen.
BILLIG OG BRA: I en crozes-hermitage får du mye av smaken i en hermitage til under halve prisen. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

I Norge drikker vi uforholdsmessig mye mer rødvin enn hvitvin. Det kan ha noe med klimaet å gjøre, for om vinteren blir dette bare enda mer påtagelig. Det er blitt sagt at de eneste i Norge som drikker hvitvin om vinteren, er de som bor på Oslo Vest. Kanskje de vet at fisk og skalldyr er best om vinteren og derfor gjerne vil ha et glass chablis eller tysk riesling?

De fleste vil imidlertid ha rødvin, og om vinteren desto kraftigere, desto bedre.

Den fattige fetteren

Hermitage er en av de beste vinene fra den nordlige delen av distriktet. Det eneste aberet er prisen. Den begynner på 300 kroner, og skal du ha en virkelig god hermitage, blir prisen fort over 500. De aller beste koster faktisk over 1000 kroner, men da får du også vin i verdensklasse.

Vi skal ikke gå så voldsomt til verks her. Hermitage har heldigvis en "fattig fetter" i samme nabolag, og den heter crozes-hermitage. Den mangler riktignok noe av kompleksiteten og mineraliteten i en hermitage, men er ellers ganske lik i stilen. Og så koster den som regel under halvparten.

Vi bestemte oss for å finne ut hva som er de beste Crozes-Hermitage på polet, og vi satte en øvre prisgrense på 200 kroner og tok med viner fra både basis og bestilling. I tillegg baserte vi utvalget på tidligere smaksnotater, samt anmeldelser i inn- og utland. Da endte vi opp med en "short list" på elleve viner som vi testet. De fem beste av disse finner du anmeldelser av nedenfor.

Rødt kjøtt

Viner laget på syrah-druen, enten de er fra Rhône eller Australia (hvor druen kalles shiraz) er gode til rødt kjøtt. Det litt "ville" aromauttrykket i de fra Rhône gjør at de er spesielt gode til vilt, men de går også godt til lam og okse. Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinene:

Hjortebiff med løk og sopp

Rådyrstek

Lammeskank

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning