UKENS BESTE VINKJØP:

Knallgod chianti

En gammel favoritt er kommet i ny årgang og er kanskje bedre enn noensinne.

FLOTT VIN: Selvapiana Chianti Rufina 2007 er hva god chianti handler om.
FLOTT VIN: Selvapiana Chianti Rufina 2007 er hva god chianti handler om. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

I motsetning til det glamorøse Chianti Classico syd for Firenze, hvor det formelig kryr av gode vinprodusenter, er Chianti Rufina øst for byen mer av en doldis. De gode produsentene er her ikke så mange. Men går du for den antatt beste av dem, Selvapiana, er du sikret chianti på toppnivå.

Vi har tidligere både smakt og anbefalt flere årganger av Selvapianas "normale", dvs standardvinen; ikke den dyrere og lengre lagrede riserva. Spesielt 2006 var en knallårgang, og vi har tidligere gitt denne vinen 87 poeng. Årgang 2007 i Toscana sies å være omtrent like bra som 2006, men vi har ikke smakt nok viner fra 2007 ennå til at vi helt entydig kan fastslå dette. Men at 2007 er bra, er det ingen tvil om.

Vi smakte nettopp årgangene 2006 og 2007 av Selvapiana ved siden av hverandre, og de var, ikke uventet, veldig like. Men 2007 hadde en smule mørkere og søtere frukt, noe som gjør den enda lettere å like. Dette går imidlertid ikke på bekostning av dens egenskaper som matvin. Det er nemlig syre og tanniner i godt monn her.

Selvapiana Chianti Rufina 2007, vnr 33169, kr 160, 88 poeng.

Meget tett og dyp rubinrød som brekker mot fiolett. Frisk og fin aroma av kirsebær med hint av lær, lakris, mørk sjokolade, krydder og urter. God fylde med rik og sødmefull frukt, som balanseres av frisk syre. Lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler minst fem år i en kald og mørk kjeller. Drikk den til retter av både lyst og rødt kjøtt, gjerne med italiensk tilsnitt og tilbehør.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Ossobucco

Kyllingfilet med parmaskinke, parmesan og salvie

Kalvefilet med urter

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Burgunder-lignende fra Oregon

Glimrende til pizza og pasta

Rødvin til lette kjøttretter

Frisk østerriker

Rødvin på grensen til rosé

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning