UKENS BESTE VINKJØP:

Deilig kosevin under hundre

Denne rødvinen fra California er god til både kjøttmiddager og som ren kosevin.

UKENS VINTIPS: Billig kosevin
UKENS VINTIPS: Billig kosevin Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Når vi tenker på vin fra California, går gjerne tankene til områdene Napa og Sonoma, som begge ligger nord for San Francisco i det større området som kalles North Coast. Men det lages også vin lenger syd i denne delstaten, og vi tar turen til Monterey, som inngår i Central Coast. Man skulle tro at klimaet blir varmere når man drar sydover, men i Monterey er det faktisk ofte kjøligere enn i Napa og Sonoma, da det snarere er snakk om kystklima fremfor innlandsklima.

I likhet med lenger nord, lages det mye chardonnay og cabernet sauvignon i det sentrale kystområdet, men man har også en større forekomst av andre druer av fransk opphav, som pinot noir (Burgund) og syrah (Rhône). De som lager syrah-baserte viner har fått kallenavnet "Rhône Rangers".

Vår anbefaling er nettopp en syrah fra Monterey, og den byr på meget god kvalitet, tatt i betraktning at prisen er under hundre kroner.

Monterey Syrah 2007, vnr 80146, kr 92, 82 poeng.

Dyp rødfiolett på farve. Dufter av mørke bær med innslag av krydder og røyk. Middels til god fylde med fin, sødmefull frukt, god syre og middels lang ettersmak med fine tanniner.

Dette er veldig godt å drikke nå, så vi ser ikke vitsen med lagring. I matveien blir det fort rødt kjøtt med en vin som dette, og du kan bruke den til både okse, lam og vilt. Prøv den også til faste, vellagrede oster, som parmesan, gruyère, cheddar og desslike. Selv om det er endel tanniner i denne vinen, er de veldig fine, nesten som støv, så vi synes at det fint går an å drikke vinen som ren kos uten mat.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Klassisk lammelår

Biffspidd med grønnsaker og rødgrønt peppersmør

Langstekt elgstek

 

Flere tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Frisk hvitvin fra Oregon

Sødmefull spanjol

Rødvin fra portvinsdistriktet

Matvennlig rød italiener

Chilensk kraftpakke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning