Ukens beste vinkjøp

Vinen du bare skal kose deg med

Denne sicilianske rødvinen er best uten mat.

PASSO: Navnet henspeiler på den doble betydningen av det italienske ordet passo, som betyr både tørket (som i tørkede druer) og skritt/steg.
PASSO: Navnet henspeiler på den doble betydningen av det italienske ordet passo, som betyr både tørket (som i tørkede druer) og skritt/steg. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Er du på jakt etter en rødvin som passer til skrei, bør du kanskje heller prøve en lys og sterk ale. Og ser du etter en god rødvin til lørdagsbiffen, kan du gå til innkjøp av denne rimelige argentinske rødvinen. Vinen vi har på tapetet denne gang, utmerker seg imidlertid ved at den egentlig ikke passer så godt til mat. Her er det snarere snakk om ren kos.

Del

De fleste har vel hørt om de kraftige amarone-vinene fra Veneto i Nord-Italia. Disse er laget på tørkede druer. Det er også vår vin denne gang, men den kommer fra Sicilia, og der bruker de andre druer. Produsenten Zabù bruker en druemiks av 50% nero d'avola, 30% merlot og 20% nerello cappuccio, hvor 30% av nero d'avola-druene er tørket til 70% av opprinnelig væskenivå før pressing.

Il Passo 2009, vnr 5674101, kr 134, 84 poeng.

Dyp rød med hint av fiolett. Dufter av kirsebær med hint av rosin, lakris og røyk. God fylde med rik og sødmefull frukt, moderat syre og en ikke verst lang ettersmak med knapt merkbare tanniner.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler kanskje et par års lagring. Dette er ingen typisk matvin, da den blir for søtlig og mangler både syre og garvestoffer til å balansere det hele. Drikk den derfor som kosevin uten mat. Du kan dog prøve den til faste, vellagrede oster som f.eks. parmesan, pecorino, gruyère o.l.

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Flott australsk rødvin

Et monster av en vin

Perfekt til wok

Rimelig spanjol til lam og vilt

Som laget for kraftige kjøttgryter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning