Etter alle utskeielsene ved jul og nyttår, er det vel mange som er på slanker'n. Skal du spise både sunt og lett, er salater selvsagt et godt valg, og vi har da også oppskrifter på deilige klassikere som caesarsalat og salade niçoise. Men er ikke salater sommermat? Går det ikke an å spise sunt, og samtidig bli både mett og få litt varme i kroppen?

Del

Joda. Da skal du lage deg en skikkelig spicy, asiatisk-inspirert wok-rett. Disse består for en stor del av grønnsaker, og proteinene er gjerne av det magre slaget, som f.eks. scampi, kyllingbryst eller svinefilet. Med ingredienser som chili, ingefær og lime, er disse rettene som klippet og skåret for en frisk og fruktig riesling.

De som følger med i denne spalten vet at vi er veldig begeistret for tysk riesling, men det lages også gode viner av denne druen andre steder, bl.a. i Østerrike, og det er derfra vår vinanbefaling kommer denne uken. Distriktet heter Wachau, og ligger bare en times biltur vest for Wien. Produsenten har da også tatt navnet sitt fra distriktet: Domäne Wachau.

Weissenkirchen Riesling Smaragd 2009, vnr 8008301, kr 153,90, 87 poeng.

Strågul med et ørlite grønnskjær. Frisk og fruktig duft av epler og sitron med hint av fersken og blomster. God fylde med rik frukt, frisk syre og en lang ettersmak med et svakt, steinete mineralsk preg. Også et pikant hint av bitterhet i avslutningen.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også å lagres en tre års tid. Som vi allerede har vært inne på, er den glimrende til asiatisk-inspirerte wok-retter, men den er også en god allrounder til det aller meste av fisk og skalldyr. Den er også en fin aperitiff.

Nedenfor finner du noen oppskrifter på wokretter som passer til vinen:

Flere gode tips i serien Ukens beste vinkjøp finner du her:

Rimelig spanjol til lam og vilt

Som laget for kraftige kjøttgryter

Rødvin som fikser biffen

Rimelig kosevin

Billig og god spansk hvitvin

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (Vi har runda 3000!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Alf Børjesson

Laks i wok

Til 4 porsjoner:

600 g laksefilet

1 dl stekeolje

150 g brokkoli

1 stk gulrot

2 dl purre/vårløk i biter

2 fedd finhakket hvitløk

1 dl fiske buljong/kraft

0,5 dl soyasaus

0,5 ts krydder

0,5 ts maisenna

salt

pepper

1 ts revet ingefær rot for sterkere saus

0,5 stk finhakket chili for sterkere saus

Tilbehør

ris, gjerne jasminris

0,5 dl grovhakkede hassel nøtt er, pinjekjerner eller cashewnøtter

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!