UKENS BESTE VINKJØP:

Tøffing fra Uruguay

Her er en billig barsking av en rødvin, som passer godt til lørdagsbiffen.

FRA URUGUAY: Cata Mayor Tannat Merlot passer til både okse, lam og vilt.
FRA URUGUAY: Cata Mayor Tannat Merlot passer til både okse, lam og vilt. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Vinen kommer fra dette området:

<br/> <small> <a href="http://maps.google.com/maps?f=q&amp;hl=en&amp;geocode=&amp;q=uruguay&amp;sll=-32.522779,-55.765835&amp;sspn=6.825383,9.887695&amp;g=uruguay&amp;ie=UTF8&amp;t=p&amp;ll=-32.62087,-56.008301&amp;spn=6.475274,4.394531&amp;z=6&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">View Larger Map</a> </small> </p> </div>

Det er ikke ofte vi anmelder viner basert på druen tannat. Den har sitt klassiske opphav i den sørvestlige delen av Frankrike, bl.a. i Madiran, men er også en av de viktigste druene i Uruguay. Tannat er kjent for å ha tøffe garvestoffer (tanniner), noe som gir viner i en litt rustikk stil, så det er ganske vanlig å blande den med merlot og/eller cabernet sauvignon for å runde den av litt.

Vår vinanbefaling kommer fra, nettopp, Uruguay, og produsenten Bodegas Castillo Viejo har brukt en miks av 60 % tannat og 40 % merlot.

Cata Mayor Tannat Merlot 2007, vnr 80049, kr 82, 81 poeng.

Dyp rødfiolett på farve. Fersk duft av bringebær og mørke skogsbær med et kjølig innslag av krydder i retning bark. Middels til god fylde med kjølig frukt, god syre og tydelige tanniner. Middels lang ettersmak.

Denne vinen er god å drikke nå, men kan også lagres et par år, uten at vi er så sikre på at den vinner noe særlig på det. Dette er en typisk kjøttvin, og den går godt til både okse, lam og vilt. Spesielt godt blir det hvis du lar garvestoffene i vinen få litt fett å jobbe med, som i entrecôte eller lammelår.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Biff med hjemmelaget pommes frites og bearnaisesaus

Lammestek med saltbakte poteter og rødvinsaus

Helgrillet entrecôte med hvitløksmør

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Frisk hvitvin til sjømat

Knallvin til kraftige gryteretter

Glimrende vin til vilt

Billig og god rød portugiser

Rimelig og fruktig rioja

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning