BRITISK ETTERMIDDAGSTE:

Time for tea!

Ettermiddagste på britisk manér betyr scones, sandwicher, kaker, konfekt – og en kopp god te.

ELEGANT: Britisk ettermiddagste, også kalt "high tea" er en elegant opplevelse.
ELEGANT: Britisk ettermiddagste, også kalt "high tea" er en elegant opplevelse. Foto: Foto: istockphoto
Publisert Oppdatert
CUCUMBER SANWICH: Trimmede loffskiver med agurk er nærmest obligatorisk til en seanse med britisk ettermiddagste.
CUCUMBER SANWICH: Trimmede loffskiver med agurk er nærmest obligatorisk til en seanse med britisk ettermiddagste. Foto: Foto: Crestock
RIKTIG TE: Sort te eller oolong (mellom sort og grønn) passer godt til ettermiddagste. Spander på deg løs te, istedenfor teposer.
RIKTIG TE: Sort te eller oolong (mellom sort og grønn) passer godt til ettermiddagste. Spander på deg løs te, istedenfor teposer. Foto: Foto: Crestock

Et stort krus filterkaffe, inntatt lett henslengt i godstolen etter middag, er vel og bra i det daglige. Men hvorfor ikke snobbe seg opp en gang iblant og nyte ettermiddagste som Hennes Majestet dronning Elisabeth og Storbritannias kondisjonerte damer og herrer.

Legg gjerne selskapet til helgen, for det krever sin vert eller vertinne å forberede en ekstra fin "afternoon tea" .

Den riktige rammen

Du kan innta teen i familiens intime rammer, eller invitere venner og bekjente - gjerne skriftlig. Stil over selskapet bør det være uansett.

Let frem oldemors porselensservise, gi den hvite kniplingsduken hennes og aftenavisen en omgang med strykejernet, og poler snakketøyet. I tilfelle praten skulle gå i stå, så har du kortstokken liggende på lur for en omgang whist.

Maten

Hjemmebakte scones med jordbærsyltetøy og «clotted cream» hører med på enhver ettermiddagste. «Clotted cream» er upasteurisert melk som får syde på lav varme i flere timer. Resultatet kan minne litt om rømme og mascarpone.

I tillegg må det være et oppbud av sandwicher av lyst brød, skjært i tynne skiver med trekant- eller rektangulær form og med skorpene trimmet bort. Sandwichene har forskjellig fyll som eggesalat, røkt laks og skinke. "Cucumber sandwich" er en klassiker. Den lager du enkelt ved å skrelle en slangeagurk og skjære den opp i tynne skiver, gjerne med ostehøvel. Tørk av fukten fra skivene med kjøkkenpapir - dette for at sandwichene ikke skal bli bløte. Fordel skivene i sandwichene. Det er det hele.

Pluss på fruktkake, kjeks og konfekt, og dander alt med nennsom hånd på et høyt fat med flere etasjer om du har - om ikke bruker du dine fineste skåler og fat.

Så er det bare å la gjestene stige på. Oh, no my dear. Glem ikke teen! Nøye utvalgt, og nøye tilberedt skal den være.

Testellet

Britene liker å drikke teen sin med melk i. Om du vil gjøre det samme, velger du kraftig sort te som Ceylon, Assam, Yunnan eller Kenya. Drikk de samme uten melk, eller gå for sort Darjeeling eller lysere te av typen oolong. Både Darjeeling og oolong passer til kaker og sjokolade.

Teposer hører ikke hjemme til en slik anledning, så de lar du ligge i skapet. Gå heller for løs te brygget i kanne.

Om du virkelig vil gjøre det med stil, går du til anskaffelse av en caddy - et tradisjonelt skrin for oppbevaring av te, med tilhørende skje.

Britene blir teelskere

Britene har hatt et helt spesielt og nært forhold til te siden den ble introdusert i landet på 1600-tallet. Interessen tok av for alvor da kong Charles 2. giftet seg med deg portugisiske prinsessen Catherine av Braganza i 1662. Hun hadde med seg en kasse te som del av medgiften, og begynte å servere den nye drikken ved hoffet.

Ryktet gikk og folk ville smake på denne nye og fine drikken. Etter hvert ble te drukket av både rik og fattig. Te erstattet også den tradisjonelle ølen til frokost og gin som "tørstedrikk" hele dagen lang. Dette hadde utvilsomt mye å si for de allmenne edrueligheten.

Ettermiddagste og sladder

Tradisjonen med ettermiddagste er det Anna, 7. hertuginne av Bedford, som har fått æren for. Hun ble sulten mellom frokosten og kveldsmåltidet, og ba tjenestepiken om å komme til værelset med te og noe å bite. Etter hvert begynte hertuginnen å invitere vennene sine på det samme, og snart drakk de finere kretser i London ettermiddagste. Te og scones med mer gikk ned på høykant sammen med det siste innen sladder.

Konseptet med fine teselskaper rundt klokken 16 på ettermiddagen ble i gamle dager kalt "low tea", mens arbeidsklassens "high tea" eller "meat tea" ble servert med søtsaker etter middag mellom 17:30-18:00. I dag blir derimot fornem ettermiddagste ofte kalt "high tea".

Engelske teboller

Scones med variasjonsmuligheter

Sprø rosin- og havregrynskjeks

Enkel sitronkake

Fruktkake med rom

Appelsinmarmelade med vanilje

Les også:

London for deg som har sett London

Tre jentefavoritter i London

SCONES: Serveres med syltetøy og clotted cream, laget av upasteurisert melk. Den kan erstattes med seterrømme, ricotta eller crème fraîche.
SCONES: Serveres med syltetøy og clotted cream, laget av upasteurisert melk. Den kan erstattes med seterrømme, ricotta eller crème fraîche. Foto: Foto: Istockphoto

Kilder: Te. En håndbok for kendere" av Jane Pettigrew" (Aschehoug Dansk Forlag 2005), wikipedia.org

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning