KINESISK BLOMSTERTE:

Te i full blomst

Den håndbundede kinesiske blomsterteen pryder glassene til tedrikker med sans for det spesielle.

DRIKK EN BLOMST: Den kinesiske teen er dekorativ, og kommer selvsagt spesielt til sin rett servert i glasskanne eller -kopper.
DRIKK EN BLOMST: Den kinesiske teen er dekorativ, og kommer selvsagt spesielt til sin rett servert i glasskanne eller -kopper. Foto: Foto: Crestock
Sist oppdatert
KNOPPER: Teen er formet som knopper som siden folder seg ut i varmt vann.
KNOPPER: Teen er formet som knopper som siden folder seg ut i varmt vann. Foto: Foto: Crestock

Dette tilskuddet til teens verden må vel være det aller fjerneste en kan komme fra grå og anonyme teposer!

Prinsippet er imidlertid det samme når det kommer til tilberedning. Du heller på varmt vann og lar teen trekke.

Men der stopper mye av likheten. Den mest spektakulere teen går fra å være en lite nøste, med form nesten som et vepsebol, til fri utfoldelse av teblad og blomster. Rødkløver, krysantemum, jasmin og andre blomstertyper i andre farger. Ingen tvil om at de trives best i et klart glass. En dekorasjon, men samtidig en drikk.

Teen er for det meste av det grønne slaget, men også varianter med hvit te er i salg.

Nesten magisk

- Folk er veldig nysgjerrige på denne teen, og de tror nesten ikke sine egne øyne. Når teen åpner seg i glasset er det nesten en magisk opplevelse, sier Ulrika Hedendahl, daglig leder og eier av kaffebaren Karabista på Majorstuen i Oslo. Hun har importert et par-tre typer av slik te fra Kina i et halvt år nå og serverer den til kundene sine. Flere av dem kjøper også meg seg tørr te hjem.

Kine Refsdal, markedsansvarlig hos Tehuset AS, har ført slik te i tre år allerede. Hun opplever at interessen for teen er økende. Noen elskere av grønn te ønsker å kombinere smaken med det estetiske.

Både god og dårlig

En av de største teimportørene i Norge, Solberg & Hansen, vurderer nå også å importere blomsterteen. Teansvarlig der, Gunvor Hægstad, har testet ut en del slik te. Hun synes noen er gode, andre heller dårlige. Det er heller ikke alle som er like vakre i glasset, spesielt ikke de som har synlig blomsterknopp i tørr tilstand. De har en tendens til å smuldre opp, eller rett og slett ikke åpne seg i det hele tatt.

Det danske firmaet Chaplon tea skriver på sine nettsider at i Kina er teen utelukkende blitt brukt som gaver ved helt spesielle anledninger på grunn av den krevende bindingen og de dekorative egenskapene. Teen skal symbolisere respekt, samt ønske om et livslangt vennskap.

Og prisen? Den er høy, både i Oslo og Shanghai. 120-160 kroner pr. 100 gram og deromkring. Teen er også å få kjøpt stykkvis.

Les også:

Time for tea!

Masala chai - helt enkelt

Denne saken ble første gang publisert 24/04 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også