Til jordbær og bringebær

Jordbærvinen

Denne vinen er perfekt til både røde og mørke bær, samt vannmelon.

DEILIG VIN: Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2013.
DEILIG VIN: Il Falchetto Brachetto d'Acqui 2013. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Det er sjelden vi har så varmt og fint vær over så store deler av landet samtidig, og med det er det høysesong for gode hvitviner, som chablis, sancerre og riesling. Og vi må for all del ikke glemme rosévin. Men til sommeren hører også jordbær og friske fruktsalater, og da trenger vi noe søtt, men samtidig friskt og fruktig, i glasset.

Det som ofte er førstevalget til denne typen desserter, er Moscato d'Asti, og den fra Vajra er kanskje den aller beste på det norske markedet. I tillegg til jordbær, er denne typen viner deilig til både mango, kiwi, papaya, pasjonsfrukt og ananas. Men er det hovedsakelig snakk om jordbær og andre røde og mørke bær, er det en annen type vin som passer enda bedre.

Brachetto d'Acqui

Moscato d'Asti og Brachetto d'Acqui (uttales braKETTå DAKKwi) har mye til felles. De er begge søte, friske og fruktige musserende viner med lav alkohol fra Piemonte i Nord-Italia. Forskjellene ligger i druen, hvor moscato er en hvitvinsdrue og brachetto en rødvinsdrue, og i området hvor druene dyrkes. Moscato d'Asti kommer (selvsagt) fra Asti-provinsen, mens Brachetto d'Acqui kommer fra området rundt byen Acqui Terme i Allesandria-provinsen, men overlapper også litt med Asti. Brachetto-druen dyrkes også i Roero-provinsen, men kalles der birbet.

Aroma av røde bær

Brachetto d'Acqui minner mye om Moscato d'Asti på både lukt og smak, men brachettoen har en litt mer rødbærsfruktig aroma, og passer derfor veldig godt til både jordbær, bringebær, blåbær og bjørnebær. Vinen er også glimrende til rabarbra og vannmelon.

Det finnes et godt utvalg av Brachetto d'Acqui på polet, men det er bare én av dem, fra Il Falchetto, som er i basis, og det er (heldigvis) en av de beste. Nærmere omtale av vinen finner du nedenfor.

Spennende oppskrifter

Norske bær er så gode helt naturell, eller kanskje med bare litt sukker og fløte, at mange lar det bli med det. Men om du har lyst å overraske gjester med en litt mer fancy dessert, kan du la deg inspirere av disse oppskriftene:

Jordbær med sabayonne

Jordbær med frisk basilikum

Hvit sjokolademousse med bringebærcoulis

Gelé med blåbær

Pavlova med bær

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning