Test av saison øl

Test av saison

Dette er et av ølbryggernes favorittøl

Publisert Oppdatert

Om testen:

Ølet er smakt blindt. Hvert øl er vurdert etter fem kriterier: Farge, skum, duft, smak og ettersmak.

Poengene for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert.

Ved usikkerhet på flaskevariasjon, er det testet fra flere flasker av samme produkt. Ved usikkerhet om poengplassering er produktet testet to ganger i et finaleheat. Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite.

Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med høy kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke.

Løite har bred erfaring blandt annet som øldommer i Nordbrygg og som klikks ølekspert gjennom mange år.

Har du ikke smakt saison, sier du? Da er det på tide. Her må du like overraskelser fordi saisonøl kan variere mye i karakter. Grunnen er at dette er ølet der bryggerne liker å eksperimentere.

Utvalg

Vi har  testet 21 saison øl, alle finner du på polet.

Kriterier

– Saison bør ha en tørsteslukkende friskhet og ha fruktige aromainnslag uten noe særlig malt, sier David Løite i testpanelet.

Det kan godt ha noe bitterhet og ofte har saison ganske mye kullsyre.

Her forventet vi mye ulikt, likevel er det noen forventninger til hvordan dette skal smake forklarer Løite.

De som kom høyt opp er selvsagt gode øl, men også  gode eksempler på stilen, avslutter vår ølekspert.

Belgia både på topp og i bunn

Testens vinner er belgisk og heter St Feuillien Saison. Det får 86 poeng. Om denne sier testpanelet følgende: Høyt skum. Gyllen og noe tåkete på farge. Fin, fruktig og gjærpreget duft. Ikke så overvettes konsentrert eller komplekst, men et balansert og behagelig øl. Typisk belgisk stil.

En god nummer to med 85 poeng er Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere, også fra Belgia. Fruktig og fint gjærpreg med innslag av korn og hint av sitrus. Friskt, lyst og rent på smak. Leskende stil med bra lengde. Dette er det vi forbinder med en god saison, mener testerne.

Godt norsk

Norske bryggerier er også godt representert i testen, og beste bryggeri her er Nøgne Ø med sitt Saison Réserve.

81 poeng ga ekspertene her og de sier følgende: Middels skum. Lys brungyllen og tåkete på farve. Ganske funky gjærduft. Litt syrlig innslag. Smaken følger ikke helt opp. Ok sødme med en pikant syre som balanserer det hele. En litt utypisk, men god saison.

Helt nederst på listen finner vi det belgiske La Rulles Saison XIII som kun oppnår 69 poeng. Traust duft av korn og litt skitten. Sprikende og ubalansert på smak er noe av det testerne poengterer.

Saison-fakta

Dette er et av ølbryggernes favoritt øl.

–Ølet er fullkomment i sin enkelhet, forteller Edvard Hortemo.

Han er ølbrygger hos Nøgne Ø. Med et minimum av ingredienser kan vi lage komplekse fruktige opplevelser. Ølet står solid på egne bein,men det er også et perfekt utgangspunkt for videre lek. Stikkord her er frukt, fatlagring, syrning eller villgjæring, avslutter ølbryggeren begeistret.

Saison ble opprinnelig brygget til gårdsarbeidere i Vallonia, sør i Belgia, på 1900-tallet. Navnet kommer fra saisonniers, sesongarbeidere. Saison ble brygget om vinteren for å slukke tørsten til sesongarbeiderne om sommeren. Men det fantes flere gode grunner til å brygge saison. Bøndene trengte noe å holde på med om vinteren, og maltrestene ble til næringsrikt fôr til husdyrene.

Bonden brukte gjerne det han hadde tilgjengelig av råvarer slik som hvete, rug, spelt eller bygg.

Humle fungerer som et konserveringsmiddel, og derfor ble saison brygget med mer humle enn mange andre tradisjonelle belgiske øltyper. I Alkoholinnholdet i ølet måtte være høyt nok for å bidra til konserveringsprosessen, men ikke for høyt – da ble gårdsarbeiderne mindre effektive. Det lyse ølet skulle være mer forfriskende enn berusende. Trolig lå alkoholprosenten på 3 til 3,5 prosent, mens ølet du kjøper i dag er en god del sterkere, gjerne rundt 7 prosent.

Saison til mat

Stilen i en saison kan variere, men ølet er oftest tørt, relativt lyst og komplekst. Egenskaper som gjør saison egnet til flere forskjellige mattyper. Gjerne krydret mat slik som Indisk eller thairetter, eller mat med mange ulike aromaer og teksturer, slik som tapas. Er du glad i bacalao er også en saison med humlepreg et godt følge.

Kilde: Vinmonopolet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning