Test av rosévin 2013

Deilige rosa dråper

Mai er tid for rosévin, og vi gir deg de beste kjøpene under 150 kroner.

ROSÉVIN: Italia og Østerrike er i teten i vår test av rosévin.
ROSÉVIN: Italia og Østerrike er i teten i vår test av rosévin. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Så er våren endelig kommet, selv om enkelte deler av landet holder på å regne bort. Skulle likevel solen titte frem, er det godt å ha noe rosévin på lur. Det begynner også å bli tid for både chablis, sancerre og tysk riesling.

Rosévin er noe mange forbinder med Sør-Frankrike, og fremfor alt Provence. Leser man britiske og amerikanske vintidsskrifter, og vinspaltene i de største avisene, er det disse vinene som dominerer. Men vrir vi fokuset over på Norge, ser vi at interessen også er betydelig for italienske og østerrikske roséviner. Disse er ofte friskere enn de sør-franske, og man kan kanskje lure på om den store interessen for tyske rieslinger her til lands har lagt listen for hvor syrefriske viner vi tåler.

Godt utvalg

Utvalget av rosévin på polet begynner å bli veldig stort etterhvert, så da vi skulle gjennomføre denne testen, var vi nødt til å få antallet ned på et håndterbart nivå. Vi bestemte oss for å kun velge viner fra basis; da kan du handle inn før helgen, noe du ikke rekker om du skal gå via bestillingslisten. Vi valgte oss så prisområdet 100-150 kroner, og blant dem valgte vi igjen ut elleve viner fra produsenter vi stort sett vet vi kan stole på.

Vi ville også supplere litt med noen veldig gode viner fra bestillingslisten, gitt at de også hadde god tilgjengelighet i mange polutsalg. Il Mimo har steget i pris til over 150 kroner, og er dessuten nesten helt utsolgt. Nervi Rosa holder seg, derimot, fremdeles innenfor prisrammen, og er i tillegg tilgjengelig i mange polutsalg. Vi tok den derfor med, slik at det totale antallet viner havnet på tolv. Anmeldelser av de fem beste finner du nedenfor.

Rosévin og mat

Du trenger ikke ha mat til rosévin. Det går fint an å bare drikke den som aperitiff eller "terrassevin". Ellers funker det bra med rosévin som et "kompromiss" når du serverer både kjøtt og sjømat, f.eks. fingermat, tapas eller buffet. Rosévin er spesielt godt til retter av tunfisk, kylling og kalv, gjerne i form av salater:

Tunfisk med aioli

Vitello Tonnato

Salade Niçoise

Cæsar-salat med kylling

Rask kyllingsalat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning