Test av porter og stout

Mørke øl for mørke kvelder

Hvis du trenger en kraftig øl for kalde kvelder, skal du unne deg en porter eller stout.

MIKROBRYGGERIER: Mange av ølene i testen kommer fra mikrobryggerier, og de er ikke alltid så selvhøytidelige.
MIKROBRYGGERIER: Mange av ølene i testen kommer fra mikrobryggerier, og de er ikke alltid så selvhøytidelige. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Vi tenker vanligvis på øl som noe friskt og leskende, og det er forsåvidt ikke noe galt med det. Det kan for eksempel være deilig med en hveteøl. Men nå når det er blitt kaldt og mørkt, trenger vi et øl som vi kan varme oss på, og da må vi over på kraftigere saker.

Både porter og stout har sitt opphav på de britiske øyer flere hundre år tilbake i tid, og de var begge regnet for å være ganske kraftige øl, men noe forskjellige i stil.

Men er det noen forskjell?

Hvis vi imidlertid spoler frem til i dag, og spesielt sett i lys av fremveksten av alle de nye mikrobryggeriene, er det sjangerglidning og sjangerblanding som gjelder. Det er alt annet enn entydig hva som er en porter eller en stout, og det er ikke godt å vite hvor den ene slutter og den andre begynner. Vi bestemte oss derfor for å teste dem samlet.

Det som porter og stout har til felles, er at de er overgjærede øl laget på kraftig røstet malt, noe som gir dem en farve fra meget dyp brun til helt svart, og med aromaer i retning karamell, sjokolade og kaffe.

Siden det er høst, og det er mørkt, trist og kaldt, har vi valgt å fokusere på de kraftigste ølene, og det vil si at vi kun har testet sterkøl fra polet. Der fant vi tilsammen 16 øl i både basis og bestilling, og de ble smakt blindt av Klikks ølekspert, David Løite, og undertegnede, Klikks vinanmelder.

Seks anbefalte

Vi pleier vanligvis å presentere de fem beste ølene, men denne gang var det så tett i toppen, og med flere øl på samme poengsum, at vi endte opp med seks stykker. Anmeldelser av disse seks finnes du nederst på denne siden.

Hvis du lurer på hvordan det gikk med de andre ølene, følger de her (poeng i parentes):

Anchor Porter (89), Caribbean Rumstout (88), Midtfyns X Porter (88), Nøgne Ø Imperial Rye Porter (88), Samuel Smith The Famous Taddy Porter (87), HaandBryggeriet Sundvolden Porter (87), Nøgne Ø Porter (87), Sierra Nevada Porter (84), Lervig Konrad Stout (78), Samuel Smith Imperial Stout (76).

De to siste fortjener en kommentar. De første flaskene vi smakte av disse virket litt urene. Vi smakte så en flaske nummer to av begge, og de var litt bedre, men fortsatt noe rare. Det er poengsummen for de beste flaskene vi har angitt. Spesielt merkelig synes vi dette er for Samuel Smith, da dette bryggeriets Taddy Porter fikk en ganske god plassering, og deres Imperial Stout skulle, i det minste på papiret, være enda bedre.

Mat til porter og stout

Med så kraftige øl, sier det seg nesten selv at de krever kraftig mat. Rødt kjøtt, både okse, men helst lam eller vilt, gjerne i form av gryteretter. Du kan også ha en skvett av ølet i gryta, men ikke bland det med rødvin. Smakskraftige oster går også godt sammen med disse ølene, kanskje spesielt cheddar og stilton.

Her er noen gode oppskrifter på retter som passer til porter og stout:

Lammegryte med sopp og bacon

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Hjortefilet med hvitløksgratinerte poteter og madeirasaus

Denne saken ble første gang publisert 25/10 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også