Test av musserende vin

Bobler til under 100-lappen

Vi har testet musserende for deg som foretrekker et rimeligere alternativ til champagne.

Vi har testet 18 musserende til under 100 kroner.
Vi har testet 18 musserende til under 100 kroner. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto
Publisert Oppdatert
Delapierre, brut. En rimelig og fin cava med mye fruktsødme. Drikk den som aperitif eller til skalldyr.
Delapierre, brut. En rimelig og fin cava med mye fruktsødme. Drikk den som aperitif eller til skalldyr. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto
Cavas Hill Oro Brut Nature. En frisk og fin cava som passer godt til aperitif eller skalldyr.
Cavas Hill Oro Brut Nature. En frisk og fin cava som passer godt til aperitif eller skalldyr. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto
Valdivieso Brut. Denne dufter røde epler med tropiske aromaer. Drikk den til lyst kjøtt eller fisk.
Valdivieso Brut. Denne dufter røde epler med tropiske aromaer. Drikk den til lyst kjøtt eller fisk. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto

Testpanel og testmetodikk

I testpanelet satt Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Grefsenkollen i Oslo. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Produktene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best. Alle produktene ble smakt blindt. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Ulike betegnelser for musserende vin:

Brut Nature: Knasktørr (ikke tilsatt sukker).

Brut: Tørr for både champagne og musserende vin.

Seco: Halvtørr (gjelder musserende), tørr (champagne)

Semi-seco: Halvsøt (demi-sec: champagne)

Dulce: Søt

Musserende vin er ikke det samme som champagne bare fordi begge vinene har bobler. For å kalles champagne må vinene komme fra det geografiske området Champagne i Frankrike.

De musserende vinene (brut og brut nature) vi testet koster alle under 100 kroner og representerer land som Tyskland, Austraia, Italia, Frankrike, Spania, Ungarn, Chile. Alle musserende finnes i Vinmonopolets fullsortiment.

Det som er så bra med musserende er at den stilmessige variasjonen er nokså stor, noe som gjør at de vil kunne passe til omtrent all slags mat.

De tørreste og friskeste vinene går best til aperitiff, fisk og skalldyr. Det er disse vi har testet her. Men husk at det også finnes musserende er gode til spekeskinke (de mer modne og fyldige) og halvsøte som egner seg til sjokolade, ost eller jordbær.

Les også:

Denne drikker du til jordbær

Bobler i glasset

Tre anbefalinger:

Det var to cava og en musserende fra Chile som vi anbefaler deg å prøve.

Delapierre, brut, vnr 6781, Spania, kr 79,90, 81 poeng.

Grønngul på farve. Dufter av eple, pære, melon, hint av florale toner. God fylde og lite syre. Kraftig frukttone, mineralsk og fin lengde. Tørr.

Cavas Hill Oro Brut Nature, vnr 80250, Spania, kr 99,90, 81 poeng.

Grønngul på farve, noe vandig. Dufter av grønne epler og sitrus. Frisk, tørr og mineralsk med middels fylde, ok lengde og lette bitre toner i avslutningen.

Valdivieso Brut, vnr 80090, Chile, kr 99,40, 81 poeng.

Lys strågul på farve. Dufter av røde epler med tropiske aromaer, svakt floral. God fylde, middels syre og rik eplepreget frukt med hint av fruktsødme. Bitter avslutning og noe tørr. Denne vil i tillegg tilå passe som aperitif eller tilfisk og skalldyr, kunne drikkes til retter av lys kjøtt.

Musserende

Musserende vin er ikke det samme som champagne bare fordi begge vinene har bobler. For å kalles champagne må vinene komme fra det geografiske området Champagne i Frankrike.

Flere musserende viner produseres etter champagnemetoden eller etter den tradisjonelle metoden som den også kalles. Det går ut på at vinen blir utsatt for en andregangsgjæring på flaske som gjør at boblene dannes - de beste boblene. Spansk cava blir produsert på denne måten.

Hvordan åpne en flaske musserende?

Fjern folien utenpå korken. Hold gjerne den ene hånden over korken mens du fjerner metallstrengen som holder korken på plass. Ikke rett korken mot noen etter at du har tatt av metallstrengen eller vend flasken mot din egen nese!

Legg den ene hånden under bunnen av flasken og ta et grep om korken med den andre. Åpne ved å vri flasken rundt og holde korken fast. Ikke rist flasken. Er den litt over kjøleskapskald skummer den mindre, det hjelper også å helle litt i glasset, la det roe seg og så fylle opp. Toppen halvfullt glass er ideelt for vinsmaking.

Les også:

Slik spretter du champagnen

Ti gode kjøp på Polet i mai

Billige bobler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning