Test av juleøl 2014

Her er det beste juleølet du får kjøpt i butikken

Vi har testet 30 juleøl som du får kjøpt i butikken.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testpanel og metodikk

Ølet er smakt blindt. Hvert øl er vurdert etter fem kriterier: Farge, skum, duft, smak og ettersmak.

Poengene for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert.

  • Ved usikkerhet på flaskevariasjon, er det testet fra flere flasker av samme produkt
  • Ved usikkerhet om poengplassering er produktet testet to ganger i et finaleheat.

Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite.

Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med høy kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke.

Løite har bred erfaring blandt annet som øldommer i Nordbrygg og som klikks ølekspert gjennom mange år.

HER ER TESTEN FOR 2015: Test av juleøl i butikk 2015

OG HER FINNER DU TEST AV JULEØL PÅ POLET FOR 2015: Test av juleøl på polet 2015

Da håper vi du er klar for en skikkelig juleøltest. Antallet bryggerier og sorter vokser i superfart, og vi har testet så og si alle typene. Det betyr nesten 120 varianter.  Ingen tvil om at nordmenn elsker juleøl, enten det skal spises ribbe med skikkelig sprø svor, eller pinnekjøtt med ordentlig god kålrabistappe.

Vi starter med det juleølet du får kjøpt i butikken. Det vil si 27 øl med alkoholstyrke inntil 4,7 %, og tre alkoholfrie.

Om kort tid kan du også lese testen av det sterke ølet du kun får kjøpt på polet. I mellomtiden kan du lese vår test av ølglass - for du tror vel ikke det er likegyldig hva slags glass du drikker av?

Slik vurderer vi ølet

Smakerne bruker begreper som lengde, bitterhet, fylde og fruktighet i testene våre. Her gir vi en kort forklaring:

Fylde. Dette begrepet beskriver følelsen av vekt og rikhet i munnen. For å forenkle litt, kan du tenke på saft og vann, og hvordan blandingsforholdet mellom dem gir forskjellige opplevelser av fylde når du drikker. Maltkonsentrasjon er den største bidragsyteren til ølets fylde og vil da også henge sammen med hvor søtt vi opplever ølet.

Bitterhet. Selv om det er mange (mindre vanlige) ingredienser som kan gi bitterhet i øl, er det nesten alltid humlen som bidrar mest. Det kan brukes for å balansere sødme eller for å dominere et øl, som f.eks. IPA.

Fruktighet. Dette begrepet beskriver hvor sterkt innslag, både i duft og smak, ølet har av frukt/bær. Noen øl har frukt/bær som ingrediens og kan åpenbart få fruktighet fra disse, men når ølet gjæres, skapes estere og dette gir fruktige assosiasjoner. Undergjærede øl (som pils og bayer) har mindre med estere enn overgjærede (f.eks. hveteøl og belgisk klosterøl). Tenk bare på så tydelig banankarakter et tysk hveteøl kan ha. Dette kommer utelukkende fra gjæren.

Kullsyre Også kalt karbonering. Forskjellige øltyper skal har forskjellig grad av kullsyre. De fleste øl vil tjene på å få ”løftet” smakene med oppfriskningen kullsyren gir. Men blir det for mye kullsyre, kan smaken skjemmes av en dårlig munnfølelse.

Kompleksitet/balanse Jo flere forskjellige dufter og smaker vi kan finne i ølet, desto mer spennende er det. Vi vil likevel ha en viss balanse i ølet; det kan være skjemmende når en enkelt komponent blir for sterk.

Lengde Et godt øl har smak som sitter lenge i munnhulen. Lengden deles gjerne opp i tre; anslaget, midtpartiet og sluttpartiet.

Favorittene

Vi har en nykommer på topp i år, Dahls juleøl. Dette synes smakerne smakte ganske så bra. Etter det følger Tuborg som har vært høyt oppe på skalaen før, med en annen nykommer på tredje plass: Grans Julebrygg.

Øl til mat

Riktig øl til riktig mat er viktig, og i følge Sigrid Strætkvern hos drikkeglede kan du følge disse enkle prinsippene når du skal velge øl til maten:

  • Tørt og friskt øl før fruktig eller søtlig øl
  • Lett og friskt øl før kraftig og fyldig øl
  • Svakt øl før sterkt øl
  • Lett øl til lett mat
  • Smaksrike øl til kraftig mat
  • Ølet bør minst like mye sødme som maten
  • Leskende øl til salt mat
  • Bitre eller sterke øl til fet mat

Ta gjerne også en kikk på hvordan du skjenker ølen riktig i glasset.

Les også:

Oppskrift på sjokoladekake med juleøl

Slik brygger du øl

Slik kjøler du ølen raskest

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Dahls Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

80/100

Tuborgs Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

79/100

Ringnes Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

78/100

Grans Julebrygg

Veil. pris:

Les hele testen

78/100

Kinn julefred

Veil. pris: 109.8

Les hele testen

77/100

Lervig Kringly Kris

Veil. pris:

Les hele testen

77/100

Nordlands Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

77/100

Frydenlunds Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

77/100

Jacobsen red Christmas Ale

Veil. pris:

Les hele testen

76/100

Lervig Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

76/100

Ringnes Julespecial

Veil. pris:

Les hele testen

76/100

Ægir Julebrygg

Veil. pris:

Les hele testen

76/100

Fredrikstad Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

76/100

Berentsens Rogalands Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

75/100

Christiansands Bryggeri Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

75/100

Dahls Julebrygg

Veil. pris:

Les hele testen

75/100

Grans Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

75/100

Hansa Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

75/100

Lade Gaards Juleøl

Veil. pris: 49.9

Les hele testen

75/100

Mack God Jul

Veil. pris:

Les hele testen

75/100

Aass Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

75/100

Austmann Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

74/100

Mack God Jul Julespesial

Veil. pris:

Les hele testen

74/100

Borg Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

73/100

Hansa Julebrygg

Veil. pris:

Les hele testen

73/100

Nøgne Ø Julesnadder

Veil. pris:

Les hele testen

72/100

Ægir Hod Julebrygg

Veil. pris:

Les hele testen

71/100

Munkholm Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

67/100

Santa Clausthaler

Veil. pris:

Les hele testen

66/100

Aass Uten Juleøl

Veil. pris:

Les hele testen

65/100

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning