Test av hvit pappvin

Hvit pappvin fra Frankrike

Vi har testet hvitvin på papp.

TEST AV PAPPVIN: Vi på Klikk har testet hvite pappviner fra Frankrike.
TEST AV PAPPVIN: Vi på Klikk har testet hvite pappviner fra Frankrike. Foto: FOTO: Øivind Lie
Publisert Oppdatert

Testpanel og metodikk

I testpanelet satt Robert Lie og Mads Kleppe. Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han er daglig leder av Restaurant Grefsenkollen.

Kleppe jobber til daglig på NOMA (København). Han har sølv fra årets NM og har fast plass på vinkelnerlandslaget.

Testmetodikk

Alle produktene ble smakt blindt, det vil si at testpanelet ikke visste hvilke produkter som var med i testen. Produktene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 er best. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Vi har testet de billigste, hvite pappvinene fra Frankrike. Tidligere har vi testet de billigste chablisene og italias hvite viner på papp.

Vinneren blandt de franske vinene er laget av en gammel kjenning: J.P. Chenet. De aller fleste kjenner den som "den skjeve flaska" (vi tar av oss hatten for vellykket markedsføringsgimmick).

Samme produsent lager også hvitvin. Det er denne hvitvinen som går seirende ut av vår blindtest. Vinen får 82 poeng av vårt testpanel og koster 320 kroner (som tilsvarer 80 kroner pr flaske).

Share

Frankrikes hvite viner

Frankrike har flere regioner som produserer hvite viner. De mest kjente er Burgund, Alsace og Loire (i tillegg kommer Champagne). De rødvinstunge områdene som Bordeaux og Rhône lager også noe hvitvin. I tillegg til de klassiske områdene pågår det en stor og økende produksjon av viner (både hvite og røde) i det sørlige Frankrike.

Vinene fra Middelshavs-buken har ikke like godt renomé, og prisene er desto lavere. Nesten alle vinene i testen kommer fra dette området, med unntak av Sensation Loire Touraine Sauvignon og Pierre Chainier Muscadet som begge kommer fra Loire.

Frankrike kniver hvert år med Italia om å være verdens største produsent av vin. De siste tallene fra FNs landbruksstatstikker (FAOSTAT) viser at Frankrike leder knepent. De nærmer seg fem millioner tonn. Men, det er ikke kvantiteten vi skal la oss imponere av, er det vel?

Testutvalg

Vi hadde opprinnelig valgt ut de ti billigste, tørre hvitvinene fra Frankrike. På grunn av transportarbeiderstreiken ble utvalget redusert.

Testen av de franske pappvinene inngår i en større test av hvite pappviner som publiseres på Klikk.no. Følg med framover - vi publiserer stadig nye vintester utover sommeren.

Vi har nylig også testet de billigste chablisene. Her finner du testvinneren. De beste hvite italienerne finner du her .

Les også:

Oppskriftene for en grilluke

Slik lager du verdens beste kjøttkaker

Slik lager du god iste

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning