Test av hveteøl

Dette slår pils om sommeren

Hveteøl er noe av det beste du kan drikke i sommervarmen. Her er de fem beste.

HVETEØL: Leskende i sommervarmen.
HVETEØL: Leskende i sommervarmen. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Vinterstid er det godt med et skikkelig sterkt og mørkt øl, men nå om sommeren vil vi gjerne ha noe lysere og lettere. Mange sverger til pilsen, men hvorfor ikke prøve noe anderledes? Hvorfor ikke prøve et hveteøl?

Det aller meste av øl lages av byggmalt, men det brukes også andre kornsorter, til og med ris. Hveteøl lages ikke av 100% hvete, da man ikke ville fått til gjæringen skikkelig. Hvetekomponenten er derfor sjelden over 50 prosent, mens resten som oftest utgjøres av bygg.

Tåkete og bra

Hveteøl er et overgjæret øl, også kalt ale, i motsetning til pils, som er undergjæret, også kalt lagerøl. Overgjæret øl kjennetegnes ved at det ofte er mer fruktig og komplekst enn undergjæret øl. Hveteøl er som regel ufiltert, noe også de fleste av ølene i denne testen er. Det gir dem et tåkete utseende, men det skal du ikke være redd for. Det bidrar nemlig positivt til smaken.

To hovedstiler

Det finnes to hovedstiler av hveteøl: tysk og belgisk. De tyske kjennetegnes ofte av banan i duften, mens de belgiske gjerne dufter sitrus og krydder, da de ofte tilsettes pomeransskall og koriander. I tillegg finnes det andre typer hveteøl, også fra andre land, som ligner både mer eller mindre på de to hovedtypene.

Vi greide å hanke inn ikke mindre enn 24 hveteøl til denne testen, og de fordelte seg med 2 alkoholfrie, 8 butikk og 14 sterkøl. Samtlige ble testet av David Løite, Klikks ølekspert, og undertegnede, Klikks vinekspert.

Ubrukelige

De to alkoholfrie (Schneider og Weihenstephaner) var så vandige og uten smak, at vi ikke kan anbefale dem i det hele tatt. Vil du ha noe alkoholfritt, er det mye bedre å satse på en skikkelig god eplejuice, f.eks. fra Ringi.

Vi testet til sammen 24 hveteøl. Nedenfor finner du anmeldelse av de fem beste butikkølene. Hvis ikke annet er nevnt, er det 50 cl flaskestørrelse.

De beste, sterke hveteølene på polet finner du her.

Av de åtte butikkølene, nådde disse tre ikke opp (poeng i parentes):

Goose Island 3-1-2 Urban Wheat (79)

Lervig Bringebær Wit (77)

Aass Gourmet Weizen (76)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning