Test av chilenske rødviner 2013

Rimelige chilenere

Det finnes mange chilenske rødviner på polet til rundt hundrelappen. Her er de beste.

GODE KJØP: De beste, billige chilenske rødvinene byr på god kvalitet til prisen.
GODE KJØP: De beste, billige chilenske rødvinene byr på god kvalitet til prisen. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Italienske rødviner er veldig populære i Norge, og du må bare få med deg våre tester av chianti og ripasso. Men det lages selvsagt mye god vin andre steder i verden, f.eks. i Sør-Amerika. Argentinske rødviner er også populære i Norge, og så har du selvsagt Chile, som er tema for testen her.

Lang tradisjon

Vinranker ble introdusert i Sør-Amerika av spanjolene allerede på 1500-tallet. Klimaet kan sees på som midtveis mellom California og Frankrike, hvilket skulle tilsi at det er gode forhold her for å dyrke vindruer.

Fra midten av 1800-tallet kom også cabernet sauvignon og merlot fra Frankrike, men det var først på 1980-tallet at den moderne vinnasjonen Chile begynte å tre frem. Da begynte man å bruke gjæringstanker i rustfritt stål, og lagret vinene på eikefat. Chile gikk fra å ha tolv vinprodusenter i 1995 til over 70 i 2005, og landet er nå verdens niende største vinprodusent og femte største eksportør.

15 viner testet

Det finnes drøssevis av av chilenske rødviner i den billige enden av skalaen på polet. For å avgrense det litt, valgte vi oss viner fra basissortimentet. De er tilgjengelige på de fleste polutsalg, så du kan handle inn allerede til helgen, og slipper å gå via bestillingslisten.

Under 125 kroner finnes det i dag 15 viner i basis, og de fordeler seg i prisområdet 88-114 kroner. Vi har testet alle 15, og anmeldelser av de fem beste finner du nedenfor.

Hva med mat?

Chilenske rødviner spenner, som vi allerede har vært inne på, over mange forskjellige druetyper og stilarter, men vi tar her for oss de fem vinene som kom best ut i vår test, og ingen av dem er utpregt kraftige eller strukturerte. Du kan derfor drikke dem til ikke altfor heftige retter av kylling svin, kalv og lam. Her er noen gode oppskrifter:

Svinekoteletter med baconpoteter og sennepsaus

Kalvestek

Lammekoteletter med paprikasaus og squash

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning