Test av chianti

Fèlsina gjør det igjen

I vår test av chianti under 200 kroner er det nok engang Fèlsina som havner på topp.

ERKEITALIENSK: Chianti kommer fra hjertet av Toscana.
ERKEITALIENSK: Chianti kommer fra hjertet av Toscana. Foto: Foto: Arnie Stalheim.
Publisert Oppdatert

Med høsten på vei, er det duket for de store kjøttmiddagene. Til lam er det flott med en rioja, og til vilt passer det veldig godt med en crozes-hermitage. Liker du italienske rødviner, kan du jo også prøve en ripasso til viltet.

Det er også italiensk vin det skal handle om her i denne testen, nærmere bestemt chianti. Mens vi nyter de siste restene av sommer, er det kanskje litt tidlig å gå på de veldig kraftige rødvinene vi har nevnt ovenfor, og da er chianti perfekt.

Sangiovese i Toscana

Vi er i Toscana, og hoveddruen for rødvin er den flotte sangiovese. Det lages mange slags typer vin på denne druen, men de mest kjente er allerede nevnte chianti, samt brunello di montalcino og vino nobile di montepulciano.

Det finnes et stort utvalg av chianti på polet, og prisene starter på omkring 100 kroner. Men det er først fra omkring 150 kroner det virkelig begynner å skje ting kvalitetsmessig, så i denne testen har vi fokusert på prisområdet herfra og opp til 200 kroner.

Der er det relativt spedt med gode viner i polets basissortiment, så vi satte opp en shortlist som også inkluderte viner fra bestillingsutvalget, basert på produsenter vi tidligere har hatt god erfaring med. Da endte vi opp med 14 viner, og du finner anmeldelser av de fem beste nedenfor.

Fèlsina igjen

Da vi testet chianti for snart et år siden, havnet Fèlsina på topp. Det gjør den i år også. Den har ikke rukket å skifte årgang ennå, så det er samme vinen, men den har fått et litt mer modent og komplekst preg.

Det er spesielt hyggelig at prisen ligger fast og er identisk med i fjor, noe som gjør at Fèlsina også i år er billigst blant de beste, og derfor også nå et meget godt kjøp.

Mat til chianti

Mens billig chianti går fint til pizza, pasta og kylling, kan de de mer seriøse vinene, som de vi har med i testen her, også takle kjøttretter. Lyst kjøtt, som svin og kalv, er glimrende, samt pasta med kraftige sauser basert på kjøtt og/eller tomat.

Det er heller ingenting i veien for å drikke chianti til biff. I Toscana bruker de chianti (og brunello) til bistecca fiorentina, altså T-bone steak. Prøv å grille en skikkelig tykk en, skjær så kjøttet opp i skiver, ha på flaksalt og din aller beste extra virgin olivenolje og en skvis sitron, så får du en skikkelig smaksopplevelse.

Her er noen gode oppskrifter med italiensk tilsnitt:

Kalvefilet med urter

Svinefilet med spekeskinke og soltørkede tomater

Spaghetti amatriciana

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning