Test av cava

Billige bobler

Blir det mange gjester til brunch på 17. mai, kan champagne bli i dyreste laget. Da er cava et godt og rimelig alternativ, og vi gir deg de beste kjøpene.

RIMELIG: Vi har testet tørr cava under 125 kroner.
RIMELIG: Vi har testet tørr cava under 125 kroner. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Alle festdrikkers mor er jo champagne, men blir festen omfangsrik både hva gjelder tid og gjester, blir det fort veldig dyrt. Da er den italienske prosecco et godt og rimelig alternativ. Eller du kan velge den spanske cava, som er tema for testen vår denne gang.

Cava har det til felles med prosecco at den er billig. Når det gjelder fremstillingsmetode, ligner imidlertid cava mer på champagne, hvor boblene blir til med annengangsgjæring i flasken, mens prosecco får dem i trykktank.

Tørr cava til mat

Da vi skulle velge ut cava til testing, syntes vi det var et poeng at vinene skulle være betydelig billigere enn champagne, og vi la oss derfor på en maks pris på 125 kroner. Vi bestemte oss videre for å kun ta med viner fra basissortimentet til polet, så er du sikker på å få handlet inn i tide. Viner i bestillingsutvalget kan være så bra de bare vil, men det hjelper ikke når du ikke får dem levert før i neste uke.

Cava finnes i både tørre og halvtørre utgaver, og vi tenkte vi skulle slå et slag for matvennlige viner her, og gikk altså kun for viner som polet har klassifisert som tørre. Da endte vi til slutt opp med ni viner som tilfredsstilte kriteriene våre, og vi testet alle. Anmeldelser av de fem beste finner du nedenfor.

Hvilken mat?

Cava er, i likhet med champagne, en glimrende aperitiff. Du kan også drikke cava til det aller meste av fisk og skalldyr. Har du fingermat, tapas eller buffet, er cava et godt kompromiss hvis du ikke greier å bestemme deg for om du skal servere rødt eller hvitt. Ellers er rosévin også et godt alternativ.

6 enkle og gode tapasretter

Denne saken ble første gang publisert 16/05 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også