Test av barbera 2013

Matvennlige rødviner

Barbera er godt til både pizza, pasta og kylling. De letteste kan du også drikke til hvit fisk, og de kraftigste til rødt kjøtt.

BARBERA: Viner laget på barbera-druen er veldig fleksible i matveien.
BARBERA: Viner laget på barbera-druen er veldig fleksible i matveien. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Vi nordmenn er veldig glade i italienske rødviner, og det ser man også i polets salgstall: Der troner Italia på toppen som rødvinsland nummer 1.

Mange av vinene er da også gode. Hva med en skikkelig flott chianti. Eller en valpolicella ripasso, som gir deg mye av smaken i en amarone til omkring halvparten av prisen? Disse vinene koster riktignok endel penger, men er vel verdt prisen, ihvertfall de beste av dem. Men hva om du vil ha noe rimeligere, noe som passer til maten du spiser til hverdags? Det er da barbera kommer til unnsetning.

Lite snerp

Barbera er den tredje mest plantede vindruen i hele Italia etter sangiovese og montepulciano. Mens chianti kommer fra Toscana og valpolicella fra Veneto, er det i Piemonte man finner de beste vinene laget på barbera. Denne druen utmerker seg ved at den har mindre garvestoffer (tanniner) enn man vanligvis finner i rødvinsdruer, så hvis du hører til dem som ikke liker at rødvinen snerper, så er barbera for deg. Det barbera mangler av garvestoffer, tar den igjen med frisk syre, noe som gjør at viner laget på denne druen er veldig fleksible i matveien.

Det lages barbera-baserte viner flere steder i Piemonte, men de to variantene som er mest kjente, og som du finner flest av på vår hjemlige pol, er Barbera d'Asti og Barbera d'Alba. Det er vanskelig å si noe entydig om hva som skiller disse stilmessig, da produsentens arbeid i vinmark og kjeller, og spesielt om hvorvidt han (eller hun) bruker eikefat eller kun ståltank, ofte har mer å si for stilen enn klima og jordsmonn.

Da vi skulle velge ut barbera-viner for testing, konsentrerte vi oss om polets basissortiment, så slipper du å gå via bestillingslisten og kan handle inn allerede før helgen. Vi har også avgrenset utvalget til viner mellom 100 og 150 kroner. Der finnes det for tiden tolv viner, og vi har testet alle. Anmeldelser av de fem beste finner du nedenfor.

Barbera og mat

Vi har allerede vært inne på at barbera-viner er fleksible i matveien. De er gode til både pizza, pasta med tomatbasert saus, samt kylling. De letteste variantene, som f.eks. testvinneren Asinoi (på folkemunne kalt «eselvinen»), er også gode til hvit fisk. De kraftigere variantene, som f.eks. Fenocchio, takler også rødt kjøtt, spesielt lam og vilt, samt and.

Noe du skal huske på når du serverer barbera-baserte viner, er at de er best på den litt kjølige siden. De letteste er gode på rundt 14 grader, mens de kraftigste ikke bør serveres varmere enn 16 grader.

Her er noen oppskrifter på gode retter som passer til barbera-baserte viner:

Kjetils beste stekte norske kveite

Ovnsbakt pasta med tomat og mozzarella

Rosastekt andebryst på steinsopp- og mandelpotetpuré

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også