Test av argentinske rødviner

Robuste rødviner

Argentinske rødviner har den fylden og smaksrikdommen som skal til for å takle kraftige kjøttretter og gryter i vinterkulden.

MYE SMAK: Argentinske rødviner byr på mye smak til fornuftige priser.
MYE SMAK: Argentinske rødviner byr på mye smak til fornuftige priser. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Publisert Oppdatert

Selv om vi nå har fått over en halvtime ekstra dagslys siden solen snudde, er det ikke til å komme bort fra at det fremdeles er mørkt og trist. Og kaldt. Da er det tid for mat som varmer, og det er ingenting som gjør susen som en skikkelig kraftig kjøttrett, for ikke å snakke om en skikkelig innkokt gryte.

Til denne type mat trenger du robuste rødviner med mye smak. Du kan f.eks. prøve den franske crozes-hermitage, eller en italiensk ripasso. Men det finnes også viner som er rimeligere enn disse, men som også byr på mye smak. Da er det lurt å ta turen til Argentina.

Større enn du tror

Argentina er verdens femte største vinprodusent, og er er altså betydelig større enn sin søramerikanske nabo, Chile, som er på niende plass. Når man snakker om Argentina, er det vanskelig å komme utenom malbec-druen. Selv om den har sitt klassiske opphav i det sørvestlige Frankrike, er den nå nærmest blitt å regne som Argentinas nasjonaldrue. Men det dyrkes også andre rødvinsdruer her, fremfor alt cabernet sauvignon.

Godt utvalg

På polet finnes det i dag et godt utvalg av argentinske rødviner, og det med prisnivåer fra under 80 kroner og helt opp til mange hundre. Tyngdepunktet ligger likevel i området 100-150 kroner, og det er dette segmentet vi har konsentrert oss om. Her finnes det for tiden 15 viner i basissortimentet, og vi har testet det vi mener er de elleve beste. Anmeldelser av de fem beste finner du nedenfor.

Rødt kjøtt

Utover tango, fotball og skjøre demokratiske tradisjoner, er det oksekjøttet Argentina er mest kjent for. Det er få ting i matveien som slår en argentinsk biff, gjerne med den argentisnke grillsausen chimichurri. Og de robuste rødvinene passer som hånd i hanske. Men du kan også drikke disse vinene til lam og vilt, samt kraftige gryteretter. Her er noen gode oppskrifter:

Biff med soppstuing

Chimichurri

Chili con carne

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning