akevitt

Test av akevitt til jul: Seks får toppkarakter

Markedet flommer over av juleakevitter, og det kan være vanskelig å manøvrere seg gjennom de mange ulike variantene. Vi tok på oss jobben, i opplysningens tjeneste.

19 SORTER: Du trenger ikke alle akevittene, men flere av dem får terningkast seks.
19 SORTER: Du trenger ikke alle akevittene, men flere av dem får terningkast seks. Foto: Mats Ulshagen
Sist oppdatert

Etter at juleakevitten ble innført for 33 år siden, har det de siste årene nærmest eksplodert i ulike varianter.

Mange av oss har nok ikke et veldig gjennomtenkt forhold til hva slags akevitt vi kommer borti i løpet av jula.

Mange velger ut fra geografiske hensyn, mens andre velger på grunn av nostalgi.

Imidlertid bør det aller viktigste være hva slags mat akevitten skal serveres til.

Vi samlet dermed et panel, ledet av en ekspert, til å vurdere 19 av årets juleakevitter, med utgangspunkt i hva de passer best til.

Testen ble utført som blindtest.

Øl- og brennevinsblogger Lasse Lukacs ledet testen.

Det øvrige testpanelet besto av tre journalister; Vi Menns Martin Jansen og Mats Ulshagen, samt Peter Nagy fra Alt om fiske.

Se mer

Gilde Ekstra ­Modnet Jule­aquavit - 6

Gilde Ekstra ­Modnet Jule­aquavit.
Gilde Ekstra ­Modnet Jule­aquavit. Foto: Vinmonopolet

Fin balansert aroma og sak, godt integrerte kryddertoner og klart fatpreg.

Passer til: Fet mat, dessert og til kosen.

Les også: Hvis du skal handle på Vinmonopolet til jul, bør du være obs på dette

Strand Brænderi Juleaquavit - 6

Strand Brænderi Juleaquavit.
Strand Brænderi Juleaquavit. Foto: Vinmonopolet

Mildt krydderbilde, gode smaker, balansert, med toner av vanilje, lakris, karamell, samt sherry og bourbon.

Passer til: En koseakevitt.

Ribbe & Medister Aquavit - 6

Ribbe & Medister Aquavit.
Ribbe & Medister Aquavit. Foto: Vinmonopolet

Litt vag aroma, lette krydder­toner, lett fatpreg, rund, fin og jovial. Enkel og elegant.

Passer til: Kalkun.

Les også: «På grensen til kvalmt»: Her er dommen over Norges mest populære rødviner

Lysholm Linie ­Aquavit - 6

Lysholm Linie ­Aquavit.
Lysholm Linie ­Aquavit. Foto: Vinmonopolet

God karvearoma, fin sødme, godt fatpreg. Fin alkoholvarme, og en god juleakevitt.

Passer til: Fet mat og til kos.

Arvesølvet ­Juleakevitt - 6

Arvesølvet ­Juleakevitt.
Arvesølvet ­Juleakevitt. Foto: Vinmonopolet

Lukter godt, bra karvepreg, sitrusskall og fatpreg fra sherry. Godt balansert, fin lett sødme, klassisk og god.

Passer til: Fet mat.

Gilde juleaquavit - 6

Fin sødme, bra krydderpreg, nydelig fatmodning, litt alkosting, men herlig juleakevitt. Karve, sitrusskall og modent fatpreg. Komplekst.

Gilde juleaquavit.
Gilde juleaquavit. Foto: Vinmonopolet

Passer til: Fet mat og kos.

Gammel Opland Juleaquavit - 5

Litt alkoholsting, fint krydderpreg, rund og god.

Passer til: Fet mat.

Simers Bohemens Jul - 5

Mye sitrus og karve, litt besk avslutning, men fine toner av bourbon, vanilje, kaffe, lys sirup og urter.

Passer til: En god avec, fin til kaker og til kos.

Les også: Her er fem knallgode musserende under 200 kroner

Gilde Non Plus Ultra - 5

Godt balanserte smaker, fint ­krydderpreg, godt fatpreg,ørlite alkoholsting.

Passer til: Fet mat.

Løiten Juleaquavit - 4

Kjenner smaken av stjerneanis gjennom karven. Lett søtlig, litt alkoholsting, tam avslutning.

Passer til: Kalkun.

<b>NØYE:</b> Lasse noterer underveis.
NØYE: Lasse noterer underveis. Foto: Martin Jansen

Berentsens ­Juleaquavit - 4

Godt krydderpreg, litt søtlig, fine fat-toner. Velbalansert

Passer til: Kalkun.

Gullmunn ­juleakevitt - 4

Litt søtlig, med tone av kanel, dill, muskat og vanilje over ­karven, lite fatpreg.

Passer til: Fet mat, rakefisk og røkelaks.

Yggdrasil - 4

Litt annerledes krydderbilde, mye anis, karamell og vanilje, og karven kommer bedre frem i avslutningen.

Passer til: Fet mat.

Meir Juleaquavit - 4

God aroma, litt vel søt, ikke noe fremtredende krydder. Lys sirup, lette kryddertoner, lett fatpreg og litt tam i alkoholen.

Passer til: Torsk eller kalkun.

Kjellermesterens Premium Reserve Aquavit - 3

Mild på nesen, dristig krydderbilde, karve, nellik, anis, vanilje og dill.

Passer til: Sild, rakfisk.

Les også: Hvis du skal ha pappvin, bør du kjøpe en av disse fem

Oslo Håndverks­destilleris ­jule­akevitt - 3

Fin, balansert aroma, med litt alkoholsting, lite fatpreg og litt skarp.

Passer til: Fet mat.

<b>PROFF:</b> Lasse har egen blogg der han tester ut juleøl og akevitt.
PROFF: Lasse har egen blogg der han tester ut juleøl og akevitt. Foto: Mats Ulshagen

Atlungstad ­Økologisk Jule­aquavit - 3

Fin aroma, stjerneanis, ikke veldig balansert og funker ikke helt. Litt kanelsting som brenner i munnhulen.

Passer til: Lutefisk.

Les også: 80-tallsvinen er tilbake for fullt: Her er tre gode kjøp

Inderøy Brenneri Juleaquavit 2021 - 2

Stjerneanis, litt skarp alkohol, ubalansert og ikke så julete. Litt for mye anis. Smaker som Kongen av Danmark.

Passer til: Fet mat.

Nissedram - 2

Litt vag aroma, preg av mentol og eukalyptus, skarp på alkohol og ubalansert.

Passer til: Lutefisk, tannpuss.

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2021, og sist oppdatert 12/12 2021.

Les også