Test av juleakevitt 2025

Stor test av akevitt til jul: Åtte får terningkast seks

Jobben er hard, men noen må gjøre den. Vi Menn har smakt seg gjennom 39 av årets juleakevitter og gir deg tipsene du trenger for å velge rett. Nivået er høyt i år!

39 POTETER: Hele 39 varianter av potetsprit med karve eller dill var med i testen.
Publisert

I Norge tar vi jul på alvor. Det samme gjelder jule­akevitten. 

Når tallerkenene fylles med ribbefett, surkål, juletorsk eller et saueøye stirrer opp på deg, så er det nasjonal­drammen som skal levere varme, krydder og karakter. Og ifølge akevittekspert Lasse Lukacs er nivået på årets jule­akevitter skyhøyt.

– Jevnt over er det meget høy kvalitet på våre akevitter. Jule­akevittene er ganske unike i lagringstid, som gir en mykere, rundere og mørkere farge fra fatlagringen, sier han.

Langtidslagret

Fatene er tradisjonelt fra Oloroso-sherry, men også her skjer det mye.

– Det er også en utvikling der man bruker andre typer fat, som rom, bourbon eller vinfat, som gir ekstra smak, dybde og farge til juleakevittene, sier Lukacs.

– Man ser også at det er litt mer trend å lage akevitter mer rettet mot distinkte juleretter, men også et oppsving i akevitter som er lagret lengre og derfor mer tenkt som koseakevitter og avec, enn nødvendigvis til maten, sier han.

Hva som havner i glasset handler like mye om tradisjon som smak.

– Det er en smakssak hva man spiser til julen og hvilke akevitter man vil ha til de forskjellige matrettene. Noen går for klassikerne både på fat og i glass, mens noen liker å eksperimentere og forsøker seg på litt nytt, kanskje ledet av nettopp slike tester vi gjør her i Vi Menn, sier han med et smil.

LUKTEN AV JUL: Det er noe eget når den første juleakevitten når nesen. Ekspert Lasse og Vi Menns Tore lukter julen inn.

Juleakevittens oppdrag

Likevel har juleakevitten et soleklart oppdrag: å stå støtt mot julefettet.

– Juleakevittene, spesielt de klassiske, er laget med tanke på maten. Gjerne sødmefulle som komplementerer svinekjøttet og i kontrast med tiltygget, men som også har en krydderprofil som stemmer godt til de fete og kanskje røkte rettene, forklarer han.

Hans siste råd? Hold på tradisjonen – men tør å ta en avstikker.

– Ta gjerne med klassikeren og favoritten, men prøv også noe nytt. Unn deg en riktig god vel­lagret akevitt ved siden av kaffen, i stedet for ting som konjakk, rom eller bourbon.

Så er det bare å finne frem pinnekjøttet, ta plass ved bordet – og la drammene kjempe om julens edleste ære: kåringen av årets juleakevitt.

I juryen: Mats, Tore og Adrian fra Vi Menn, samt ekspert Lasse Lukacs.

Jærakevitt Jul 2025   

Vi Menn mener: Smak av lakris og karve, lang ettersmak. Smaker godteri, familievennlig.

Eksperten: Karve, sitrus, anis og salmiakk, lett fatpreg og hint av vanilje. Litt kjedelig, litt tynn

Passer til: Spekemat.

 

Jul på Hadeland   

Vi Menn mener: Litt skarp og medisinsk med alkoholsting.

Eksperten sier: Den lukter selleri, og karve og fennikel er dominerende på smak. Noe tørr.

SMAK: En akevitt dømmes i hovedsak av aroma, det vil si lukt, og smak. En perfekt akevitt er god på begge. Og Mats er opptatt av begge deler.

Passer til: Fet og salt mat.

Eidsiva Juleaquavit   

Vi Menn mener: Denne er veldig lett og ukomplisert, som folk fra innlandet, si. Faller ørlite grann i smak på slutten.

Eksperten sier: Litt søtlig, mandarinsmak, samt anis, fennikel, karve og vanilje. Hint av sherry.

Passer til: Tradisjonell julemat

Egge gård Norsk Juleakevitt   

Vi Menn mener: Også denne har fennikel og anis, men er litt annerledes enn de andre.

Eksperten sier: Kongen av Danmark! Karve og sitrus, med lette toner av vanilje og sherry i bakkant.

Passer til: Al av av sau og svin.

Løiten Juleaquavit   

Vi Menn mener: Kommer i literflaske, det trekker opp. Deilig alkoholvarme, litt fløteaktig, svært god.

Eksperten sier: Vanilje, sjokolade og dessertkaffe i bunn, med et krydderpreg over.

Passer til: Tradisjonell julemat, eller som en avec.

NÅ ER DET JUL: Det er en hard jobb å arbeide seg gjennom nesten 40 akevitter, men noen må gjøre den.

Atlungstad Juleaquavit   

Vi Menn mener: Veldig mild, akevitt for nybegynnere. Akevitt for barnebordet.

Eksperten sier: Den føltes nesten litt flat, med et sammensurium av krydder.

Passer til: Fisk

Flåklypa Spesial Adventsakevitt   

Vi Menn mener: Splitter juryen noe, toppkarakter om du liker sjokolade og klementin, mindre om du ikke er så glad i sitrus.

Eksperten: Mye sitrus, sherry, sjokolade, men også en del fusel.

Passer til: Adventstid med sjokolade og mandariner

FUSEL: Her har'n Reodor stilt fusel'n på max. Vi foretrakk Advents-versjonen til Flåklypa.

Flåklypa spesial Juleakevitt   

Vi Menn mener: Litt mye krydderier, litt kanel, minner om Fireball.

Eksperten sier: Allehånde, langpepper, fennikel og paradiskorn. Altfor mye krydder.

Passer til: Om favorittspriten din er Fireball.

Oslo Håndverksdestilleri Juleaquavit   

Vi Menn mener: Denne var litt annerledes, fin flaske og etikett, og veldig god på smak og lukt.

Eksperten sier: Floral på nesen, smak av vanilje, varm appelsin, bourbon og te med et lett og fint krydderpreg.

Passer til: Alt.

Attåt juleakevitt   

Vi Menn mener: God, litt anis, godt krydder. God syrlighet. Fin.

Eksperten sier: Karve med toner av einebær, nellik og anis. Godt fatpreg.

Passer til: Svinekjøtt, lam og sau.

Berentsen Juleaquavit   

Vi Menn mener: Enkel, lettdrikkelig og god. Søt og fin. Treffer rent på planken.

Eksperten sier: Lukter litt haribo gummibjørner. Dominerende krydderpreg på smak. Velbalansert.

Passer til: Klassisk julemat.

Lysholm Linie Christmas Edition   

Vi Menn mener: Denne har krysset ekvator to ganger og ligget lagret i tre år. Helt nydelig.

Eksperten sier: Klassiske akevitttoner, men med en mer sødmefull base. Velbalansert.

Passer til: Klassisk julemat, desserten og foran peisen på slutten av kvelden.

Lysholms Høytid Juleaquavit   

Vi Menn mener: God smak av sjokolade, rund og fin, men smaken forsvinner litt lett.

Eksperten sier: Sødmefull smak og aroma. Fin balanse. Sitrus, sjokolade og salmiakk-lakris, noe floral på smak.

Passer til: Pinnekjøtt.

Nissens Reserve   

Vi Menn mener: God, enkel og fin. Også en for barnebordet og nybegynnere. 

Eksperten sier: Litt stikkende floralt av fennikel og anis som dominerer. Lette toner av karve, anis, vanilje og karamell. 

Passer til: Ribbe og svinestek.

VINNER: Gilde gikk til topps med sin 38. utgave av den klassiske juleakevitten. Gilde har som kjent alltid en del av fjorårets jule­akevitt i seg, så strengt tatt er det 38 generasjoner i én flaske.

Gilde Juleaquavit no 38   

Vi Menn mener: Gullstandarden. Godt balansert på alle fronter, ikke for mye av noe. Utrolig fin farge.

Eksperten sier: Dette er en klassiker. Fint balansert krydder­preg.

Passer til: Både mat og avec.

Strand jul   

Vi Menn mener: Mørk farge, på grunn av multer, nydelig flaske. Litt skarp, men veldig god. Smaken blir bare bedre og bedre.

Eksperten sier: Varme toner av multer, vanilje, sherry og hint mot mynte.

Passer til: Kraftige kjøttretter, men også fisk og ost.

Hellstrøms juleaquavit   

Vi Menn mener: Velbalansert, rund og god i munn. Ikke for sterk.

Eksperten sier: God sødme, lette, balanserte kryddertoner med et fint etterspill med gode toner fra sherryfat.

Passer til: Med julemat eller bare til kos.

Gammel Opland Juleaquavit   

Vi Menn mener: Klassiker, denne sto faktisk på barnebordet da vi vokste opp. Helt nydelig akevitt.

Eksperten sier: Sødmefull krydderbase hvor fatlagringen har gitt en god sherrystruktur.

Passer til: Alle typer julemat.

Simers & co. Bohemens Jul   

Vi Menn mener: Veldig fin akevitt som ville bli satt pris på både på VIF-puben Bohemen og blant Kristiania-Bohemen.

Eksperten sier: Varm sitrus, fint karvepreg med vanilje, anis, kaffe og hint mot røde frukter liggende under.

Passer til: Peiskos og i sofaen.

Feddie God jul   

Vi Menn mener: Litt mye parfyme og litt floral. Denne får plass på damebordet, eller kjøkkenet om du vil.

Eksperten sier: Lett søtlig og floralt krydderspill med anis, vanilje, pepper og karve.

MEDISIN: Strand Jul har en stilig flaske som minner om at også akevitt en gang var regnet som medisin, som kunne hjelpe mot «alle hånde krankdom som et menneske kan ha innvortes».

Passer til: Kalkun og nøttestek, eller som en liten snaps.

Arvesølvet Juleakevitt   

Vi Menn mener: Behagelig, god og rund. Ikke for sterk, ikke for svak, godt balansert.

Eksperten sier: God sødme og velbalansert krydderbilde. Varm sitrus, karve, vanilje, sjokolade, dessertkaffe og fine toner fra eikefatene.

Passer til: All slags julemat, eller for seg selv.

Nissedram   

Vi Menn mener: Litt skarp og alkoholtung, føles litt hjemmelaget.

Eksperten sier: Veldig parfymert. Fennikel og pepper med noe floralt bakteppe.

Passer til: I en gløgg eller akevittdrink.

Aalborg Juleakvavit   

Vi Menn mener: Lukter ikke spesielt godt, er blank og bommer veldig på smak. Dette er ikke jule­akevitt.

Eksperten sier: God sommer. Karve, dill, fennikel, peppermynte og sitrus. 

Passer til: En annen tid på året.

HUFF: Blank sprit, ingen smak av jul … her har danskene bommet på norske ganer.

Bivfrost Jolablot   

Vi Menn mener: Mye smak, nesten mot whisky. Blir litt for mye av det gode.

Eksperten sier: Røyksmak. Annerledes sammenlignet med den klassiske juleakevitten, men fin.

Passer til: Pavlova, med frukt og bær.

Fandens Julekveld   

Vi Menn mener: Denne er også for barnebordet, søt og kakeaktig.

Eksperten: Smaker veldig søtlig hvetebakst. Kanel og kardemomme, vanilje og hint av sherry.

Passer til: Julekakeverksted.

Meir jul   

Vi Menn mener: Den er ganske god, og så kommer smaken meir og meir etter hvert.

Eksperten sier: Ganske søt, men allikevel velbalansert. Fint krydderbilde over sherrytonene. Hint av kamfer.

Passer til: Julas kjøttretter.

Destillatørenes juleakevitt   

Vi Menn mener: Litt medisinsk og mye sprit, men uten at det blir for skarpt.

Eksperten sier: Sødmefull og godt balansert. Ørliten følelse av medisinskap i ettersmaken.

Passer til: Ribbe, pinnekjøtt.

Gilde Vellagret   

Vi Menn mener: Veldig god, sødmefull og lettdrukket. Fin karaffel-flaske.

Eksperten sier: Fløyelsmyk og velbalansert. Runde, fyldige toner med sjokolade, dessertkaffe, vanilje, sherry og røde bær.

FIN FARGE: Med unntak av Aalborg var nesten alle jule­akevittene fine og gylne på farge, konstaterer Lasse, begeistret ekspert.

Passer til: Hiv ut juledesserten og erstatt den med dette. 

Kjellermesterens vellagrede juleaquavit   

Vi Menn mener: Veldig munnrund, fruktig, deilig aroma og gode kryddersmaker.

Eksperten: Smaken og aroma er myk og fin. Velbalanserte kryddertoner, fløtekarameller, melkesjokolade, nougat og vanilje. 

Passer til: God til all slags mat, og fin alene.

Akevitt til Rakfisk   

Vi Menn mener: Helt god akevitt, som kan drikkes enten du liker rakfisk eller ikke.

Eksperten sier: Sødmefull med litt sting fra fennikel og anis. Lette peppertoner.

Passer til: Rakfisk åpenbart.

Smalahove Akevitt   

Vi Menn mener: Den smaker litt som om den er laget på et laboratorium, eller fusel som eksperten sikkert kommer til å si. 

Eksperten: Dette er fusel, ja. Mye fuseltoner bak en veldig søt akevittbase, hvor karve og anis er fremtredende.

Passer til: Smalahove.

Meir original   

Vi Menn mener: Litt parfymert, mørk, gir ingen umiddelbar julefølelse.

Eksperten: Ganske søtlig anispreg. De andre krydderne er godt balanserte over en søtlig base.

Passer til: Hele vintersesongen. 

Truls Svendsen Aquavit   

Vi Menn mener: Fint balansert og rund, akkurat som Truls Svendsen. Føles trygg og god, og ikke veldig utfordrende.

Eksperten: God sødme, fint krydderspill i smaken også. Velbalansert, god og rund.

Passer til: Mer avec enn julemat.

Meir Snavvel   

Vi Menn mener: Kraftig, god og mørk akevitt, som ikke nødvendigvis er laget for julen.

Eksperten sier: Sødmefull og godt balansert. Fint krydderdestillat som gir god aroma og smak.

PERFEKT GAVE: Med en akevitt under treet kan du ikke trå feil. Adrian gleder seg til en forsmak på julekvelden.

Passer til: Heller sitte og nippe til denne, enn at den skal være til julemiddagen.

Meir Saison Stout Cask Finish   

Vi Menn mener: Veldig mye spennende smaker i denne. Fin, god og passe søt.

Eksperten sier: Myk og sødmefull. Fløtekarameller, vanilje, mørke bær, vanilje.

Passer til: God som en avec.

Gardsakevitt   

Vi Menn mener: Meget frisk og god. Fruktig. Litt eple, sitrus, karve og vanilje.

Eksperten sier: Sval aroma preget av fersk karve, litt sitrongress, anis, koriander og fat. Hint av rabarbra.

Passer til: Denne er veldig god til drinker.

Inderøy Juleaquavit   

Vi Menn mener: God sødme, nesten som en dessertvin, men ikke fult så søt.

Eksperten sier: Fint krydderdestillat som er preget av karve, sitrus og fennikel, men det er vanilje og tørket frukt her også. 

Passer til: Juledesserten.

Inderøy Jule aquavit Ekstra modnet   

Vi Menn mener: Slett ikke verst, men kanskje ikke helt for julemiddagen? 

Eksperten sier: Rund og middels fyldig. Igjen er det karve, anis og fennikel som spiller hovedrollen. Anisen er mer fremtredende. 

Passer til: Når du skal lage en asiatisk vri på restene av ribba.

Romjulsfredning   

Vi Menn mener: Her er vi litt på fireball igjen, med den kanelen. Får ikke helt julefølelsen.

Eksperten sier: Ligger et lett krydderbilde bak, med karve, karveblomst og kanel mest tydelig, men det er fennikel og anis som styrer showet her.