Terrassebarer

De råeste terrassebarene

Vi har besøkt de fem råeste barene på takterrasser i Oslo.

STILIG: Q Lounge Takterrasse & Bar på Grims Grenka.
STILIG: Q Lounge Takterrasse & Bar på Grims Grenka. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Denne saken ble først publisert sommeren 2014, men er nå oppdatert med ny og relevant informasjon per juli 2016.

De to høyeste hotellene i Oslo, Radisson-hotellene Scandinavia og Plaza, har begge barer på toppen, men de er innendørs.

Hvis du skal ha utendørs servering i høyden, må du gå andre steder.

Vi ville gjerne finne de fem råeste takbarene i Oslo, og etter å ha googlet litt og forhørt oss rundt omkring, kom vi frem til at følgende fem måtte besøkes:

Eight på Grand Hotel

Stratos i Folketeaterbygningen

BAR Vulkan

Thief Roof på The Thief

Q Lounge Takterasse & Bar på Grims Grenka

Vi har ikke spist eller drukket på disse barene, men besøkte alle for å danne oss et inntrykk av hva de kunne by på av utsikt, design, møbler, og utvalg av mat og drikke.

Alle barene byr på flott utsikt, mens design og møbler varierer fra det enkle og rustikke til det virkelige lekre og komfortable.

Har du andre favoritter? Kanskje i andre byer? Del dem med oss i kommentarfeltet under artikkelen!

Disse hotellene må du bo på før du dør

Best på cocktails og drinker

De fem barene har et ganske ulikt tilbud av mat og drikke. Det som er felles for alle fem, er at det finnes et rikelig tilbud av drinker og cocktails.

Ellers er det svært forskjellig hva de kan tilby av vin og øl.

Det pågår en ølrevolusjon for tiden, men den ser ikke ut til å ha nådd mer enn én av disse barene. Og vintilbudet enkelte steder er svært tynt. Utvalget av vin og øl var, med et par hederlige unntak, det som skuffet oss aller mest da vi tok runden innom de fem barene.

Se vår store test av pale ale og IPA

Hva du finner av mat, er også svært forskjellig. To av barene serverer ikke mat i det hele tatt, mens andre igjen kan by på full middag.

For nærmere omtale av de fem barene, kan du klikke deg gjennom bildekarusellen øverst, eller gå til listen nedenfor.

Eight the Rooftop Bar at Grand

Etoile har fått nytt navn og konsept.

Med unntak av Stratos, er dette den eldste av de fem takterrassene. Den har liksom vært der hele tiden. Den ligger også så sentralt som det omtrent er mulig å komme, på Karl Johan like ved Stortinget. Du havner ikke så fryktelig høyt her, men det er nok av flott arkitektur å hvile øynene på.

Eight the Rooftop Bar at Grand, som stedet nå heter, har fått en makeover. Mens det tidligere var spisebord og stoler ute, er nå matserveringen fjernet, og du sitter i sofaer, noe som gir stedet et litt mer "clubby" loungepreg. Det er nå også rigget opp et reisverk med tak som det går an å rulle ut når solen blir for sjenerende.

Eight finnes både inne og ute, så den har åpent hele året. Det er i det hele tatt en avslappet atmosfære her, med et publikum bestående av «vanlige» mennesker (i den grad slike finnes). Hvis du er redd for at det kan bli litt vel krampaktig trendy på enkelte av de andre barene, er Eight stedet for deg.

God på gin & tonic og øl

I tillegg til et godt kart med drinker, har Eight en omfattende liste med gin & tonics. Som den eneste av de fem barene i vår oversikt, har stedet et skikkelig godt utvalg av øl fra en rekke norske mikrobryggerier, pluss noen utenlandske. De har til og med et par typer cider.

Vinutvalget er ujevnt, med enkelte godbiter innen rødt og hvitt, men også endel middelmådigheter. Det som virkelig står ut på vinsiden, er Dom Perignon til 1.695 kroner, kanskje det rimeligste i hele Oslo for denne luksus-champagnen.

DJ spiller musikk i helgene.

Adresse, kontaktinfo, åpningstider m.m. finner du her

Stratos i Folketeaterbygningen

Rustikt og med den mest spektakulære utsikten av dem alle.

AVSLAPPET ATMOSFÆRE: Eight the Rooftop Bar at Grand.
AVSLAPPET ATMOSFÆRE: Eight the Rooftop Bar at Grand. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Helt på toppen av den gamle Folketeaterbygningen på Youngstorvet, der hvor den gamle Operaen holdt hus, ligger Stratos med sitt litt røffe og rustikke miljø. Dette er den høyest liggende av alle de fem takterrassene, og har en aldeles fantastisk utsikt over både fjorden og store deler av Oslo sentrum. Men den delen av terrassen som vender mot Youngstorvet er stengt, da de er redde for at gjester kan komme til å kaste ting utfor kanten.

SPEKTAKULÆR UTSIKT: Stratos i Folketeaterbygningen.
SPEKTAKULÆR UTSIKT: Stratos i Folketeaterbygningen. Foto: Foto: Erik Hannemann

I likhet med Eight på Grand og BAR Vulkan, finnes Stratos både inne og ute, og er således åpen året rundt. Det finnes løpende arrangementer på Stratos, både live musikk, DJer og andre kulturelle aktiviteter, og det går også an å leie lokalene for events.

Dårlig på øl og vin

Nytt av året (2016) er det at de har fjernet matserveringen ute på Stratos. Her får du imidlertid det meste av klassiske drinker og cocktails, pluss noen sommerlige spesialdrinker. Utvalget av vin og øl er fortsatt elendig. Hvordan Dom Perignon har greid å forville seg inn på vinlisten, er et mysterium. Nå er det kanskje et litt ungt og rocka publikum på Stratos, men det får da være måte på.

Adresse, kontaktinfo, åpningstider m.m. finner du her

BAR Vulkan

Flott utsikt og du får full middag med viner til.

Det blir stadig mer aktivitet i Vulkanområdet. BAR, som også har filialer i Bygdøy Allé og på Tjuvholmen, er også på plass her med BAR Vulkan, som holder til i nabobygget like på nordsiden av Mathallen.

BAR Vulkan har lokaliteter på bakkeplan, men det er takterrassen som er den virkelige rosinen i pølsen, med flott utsikt nedover mot sentrum. I likhet med Eight på Grand og Stratos, finner du BAR Vulkan både inne og ute, og terrassen ute er vel den største av alle de fem barene vi besøkte.

FULL MIDDAG: BAR Vulkan.
FULL MIDDAG: BAR Vulkan. Foto: Erik Hannemann

Full middag

På BAR Vulkan får du full middag. Social Eating kaller de det, og består av litt rocka småretter fra alle verdenshjørner, som serveres med tanke på deling rundt bordet. Både typen mat og måten den serveres på minner om Smalhans, for de som kjenner til konseptet der. Men det er ingen spiseplikt, kun ved bordbestilling, så du kan gjerne komme bare for en drink eller to.

Vinkartet er heller ikke så verst, og er blitt både utvidet og forbedret siden sist vi besøkte stedet. Det finnes også et meget godt utvalg av brennevin og drinker, mens ølutvalget er ganske begrenset. Et par øl fra Brooklyn Brewery er riktignok kommet på plass siden sist.

I helgene (og til andre tider også, har vi forstått) er det musikk med DJ. Det går også an å leie hele eller deler av lokalene for events.

Adresse, kontaktinfo, åpningstider m.m. finner du her

Thief Roof på The Thief

Litt uanselig sammenlignet med resten av hotellet, men har fått selskap av fin restaurant.

Stordalen-eide The Thief på Tjuvholmen skulle vel ikke trenge noen nærmere introduksjon. Rockestjerner og Hollywood-skuespillere foretrekker gjerne dette hotellet når de er i Oslo, og det har skapt mye god PR.

Arkitektur, interiør og kunst har også gjort sitt for å tilføre status. Derfor blir vi litt skuffet når vi kommer opp på Thief Roof. Takterrassen er forsåvidt grei nok den, men den blir litt uanselig sammenlignet med resten av hotellet.

Utsikten er flott mot Oslo Vest og innover sentrum.

LITT UANSELIG: Thief Roof på The Thief.
LITT UANSELIG: Thief Roof på The Thief. Foto: Erik Hannemann

Begrenset og dyrt

Det er ikke mye mat å få her, men burger, grillspyd og et par salater er greit nok. (Se forøvrig omtale av Foodbar nedenfor.) Utover et brukbart utvalg drinker, er det et meget begrenset utvalg av vin og øl.

Prisnivået er høyt, med 160 kroner for drinker og 80-90 kroner for en 33 cl flaske øl. Dette gir en halvliterpris på minst 120 kroner!

DJ spiller musikk i helgene.

FoodBar for mat

Siden sist vi besøkte taket på The Thief, er det nå også kommet en fin utendørs restaurant.

Thief FoodBar on The Roof ligger på den andre siden av heisen, og restauranten har faktisk en finere utsikt enn baren, med et sveip fra Akershus Festning og ut mot fjorden. Det eneste aberet er at restauranten blir liggende litt unnasols på kveldstid.

Restauranten har en spennende og variert meny med innslag fra hele verden i en eklektisk miks.

Det finnes en brukbar liste med vin på glass, men du får også tilgang til det store vinkartet fra husets egen gourmetrestaurant, Fru K. Kartet er meget omfattende, og med drøssevis av topprodusenter. Kan vi friste med en Romanée Conti 2012 til 73.000 kroner?

Mens prisen på maten er ganske moderat, er påslagene på vinene tildels ganske friske.

Adresse, kontaktinfo, åpningstider m.m. finner du her

Q Lounge Takterrasse & Bar

Den stiligste baren, med komfortable lounger og ganske moderat prisnivå.

Grims Grenka i Kvadraturen var Norges første designhotell, og de holder fortsatt stilen. Av alle de fem takterrassene vi besøkte, var Q Lounge den lekreste, med komfortable lounger i i stilig design.

Utsikten er det heller ingenting å si på, med et flott panorama over Rådhusplassen mot Oslo Vest.

Moderat prisnivå

Du får både burger, kjøtt, fisk og skalldyr fra grillen, og du kan også få småretter, som skagenrøre, salater etc.

STILIG: Q Lounge Takterrasse & Bar på Grims Grenka.
STILIG: Q Lounge Takterrasse & Bar på Grims Grenka. Foto: Foto: Erik Hannemann

Barkartet har et pent utvalg av drinker, og du finner alle klassikerne her, samt endel frozens og sommerdrinker.

Vinkartet er relativt kjedelig, men endel champagner fra Roederer er et lyspunkt, og du får til og med Cristal. Utvalget av øl er derimot både lite og kjedelig.

Tatt i betraktning de lekre omgivelsene, er prisnivået her ganske moderat, spesielt på maten.

DJ spiller torsdag til søndag.

Adresse, kontaktinfo, åpningstider m.m. finner du her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning